Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Pelenka – eldobod vagy kimosod?

Pelenka – eldobod vagy kimosod?

Az eldobható pelenkák korszakában egyre többen térnek át a mosható pelenkák használatára. Nyugat-Európában néhol az állam is támogatja ezek használatát, kedvezményt biztosítva a megvásárlásukhoz. De vajon miért terjed ilyen gyorsan ez a régi-új babaápolási módszer?
Ennek egyik oka a környezetszennyezés elleni küzdelem. A papírpelenkák már az előállításukkor szennyezik a levegőt, a vizet, és rengeteg energiát pazarolnak el. Szállításukkal és csomagolásukkal további terhet jelentenek bolygónknak. Sokan azt sem gondolnák, hogy egy aprócska baba a szobatisztaság eléréséig egy tonnányi szeméthegyet termel! Ez Magyarországon évente körülbelül 100 000 tonna plusz kommunális hulladékot tesz ki, és ebben még nincs benne az elhasznált törlőkendők mennyisége. Ez a szemét ráadásul nem bomlik le, több száz vírussal és baktériummal szennyezett lehet, nehezen éghető, és égése közben további káros gázok szabadulnak fel. Nyilvánvalóan a mosható pelenkáknak is van előállítási költsége és a mosás is terhelő a környezet számára, ám ezek az értékek meg sem közelítik a papírpelenka adatait.
Másik oka a babák bőrének megóvása. Napjainkban egyre terjednek az ekcémás, allergiás megbetegedések, melyeknek kiváltó okai közt főleg a vegyszerek szerepelnek. Egy pelenka egész nap érintkezve a baba bőrével rengeteg veszélyt hordoz magában, a belőle kioldódó majd felszívódva a vérkeringésbe bekerülő vegyszerek, és a nedves, zárt közegben könnyen szaporodó baktériumok, gombák miatt. A textilpelusok természetes anyagokból készülnek, jól szellőznek, a nedvességet elvezetik és távol tartják a popsitól. A gyakori csere miatt nem érintkeznek hosszan a baba bőrével, ezenfelül megfelelő mosás esetén még a popsikrémek használata is elhagyható.
Nem hanyagolható el a pelenkázás anyagi vonzata sem: a szobatisztaság eléréséig, azaz körülbelül 2,5-3 éven át, egy baba pelenkázása több mint 200 000 forintba kerül. Ezzel szemben a mosható pelenkát egyszer kell kifizetni, ára fél év alatt megtérül, és a pelusokat a következő kisbaba is használhatja.
Készítsünk egy kis számvetést magunkkal, és a következő babakelengye összeállításánál gondoljunk leendő unokáink örökségére, egyetlen lakható bolygónkra…

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás