Rodosz városa

A sziget, az idők során és központi elhelyezkedése folytán különböző népek fennhatósága alá tartozott: uralkodtak itt a minósziak, az athéniak, a dórok, a perzsák, a macedónok, a rómaiak, az arabok, a törökök és az olaszok is. Végül 1948-ban csatolták Görögországhoz az ezer lelket számláló területet. Mindez azt is jelenti, hogy a szigeten jelentős emlékei maradtak a viharos múltnak; többek között a lovagvárosnak is, a mely a világörökség része.
Mindezen okokból érdemes felkerekedni és egy kellemes kirándulást tenni Rodoszon (természetesen főszezonon kívül). A sziget a Földközi-tengeren helyezkedik el: felszínét buja, zöld fekete fenyőkkel és eukaliptuszokkal teli erdőségek borítják. A meredek és vad sziklás részek óvatosan lejtenek a tenger felé. A sziget központjában pedig végig gyönyörű erdős, hegyvidéki tájat találunk.
Érdemes autót bérelni a sziget bejárására. A szállodák jók, vacsorázni a közelükben található tavernákban ajánlott, ahol olyan tipikus görög ételekkel, ízekkel ismerkedhetünk, mint pl. a muszaka és a feta.

AZ ÓVÁROS
Az óváros gyönyörű: magát a belső részt a 4 km hosszú városfal és a bástyák kettős függönye veszi körül. Egyes kapuk eredeti állapotukban találhatóak, s így mintegy visszavisznek minket az ezeréves múltba. Északon találjuk a lovagok negyedét a kórházzal (ma múzeumként működik), a Lovagok utcáját, amelyben a Francia nyelv kápolnája és a Nagymesterek palotája van, amelyet mindenképpen érdemes felkeresni a csodálatos római és a kora keresztény mozaikok miatt. Az épületet az olaszok újították fel, (bár egy kicsit nehézkesen), hogy a török uralom idején itt legyen a székhelyük. A palotát elhagyva a kerületben találhatunk török minareteket, mecseteket; a boltívekkel szegélyezett utcák, terek mentén üzletek sorakoznak. Akár egy szervezett túra keretében járjuk végig az összes műemléket, akár csak magányosan bolyongunk, egy éjszakai sétát semmiképpen se hagyjunk ki a környéken.
A tenger felé vezet a Szókratész utca, ahol a nyüzsgő forgatagban mindent árulnak, amit csak szemünk-szánk megkívánhat, vannak itt tavernák, kávézók is. A Hippokratész téren a régi piacot, a régi zsidónegyedben van a Mártírok tere, illetve a Szűz Mária templom hangulatos romjai.

AZ ÚJVÁROS
Az újváros a Mandraki kikötőre néz, melyben a Mulini mólót és a Szent Miklós-erődöt találjuk. Itt egyértelműen érezhetjük az olasz szellemet. Az itt sorakozó nagyszabású épületek 1912 és 1940 között épültek, különböző stílusokban: a piac, a posta, a bank, a bíróság, a színház, a kormányzósági palota, mely a helytartó székhelye volt és mintája a velencei Dózse-palota volt. A török uralom után számos palota, kastély, templom és régészeti lelőhely került lerombolásra, melyet az olaszok felújítottak. Itt a Murat Reis-mecset, körülötte a török temető. A régi kikötő bejáratánál az szintén olasz által épített két pillér található, amely a rodoszi kolosszusnak állít emléket, melyet k.e. 227-ben egy földrengés rombolt le. Az oszlopok tetején két bronz szarvas, a város szimbóluma látható.
Az újváros turisztikai célpont, szállodák, üzletek és kávézók sorát találjuk itt. Sajnos a strandok mellett egyre sűrűbben épülnek a hatalmas, modern építmények, szállodák, apartmanok, főleg a Mandraki tengerparton és a nyugati parton, amelyek rontják a kilátást.
Akinek van ideje, semmiképpen se hagyja ki az akváriumot, ugorjon el a Smith-hegyre, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé és sétáljon egyet a csndes Rodini parkban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás