Szerelem

A szerelem sokkal több, mint erős szeretet. Biztosan mindannyian ismerünk embereket, akiket nagyon szeretünk, de nem vagyunk szerelmesek beléjük, és fordítva: némelyikünk szenvedélyes szerelmet él át olyan személyek iránt, akiket nem különösebben szeret.
Ezt a furcsa ellentmondást, mely jelen van mindennapjainkban, a kutatások is megerősítik.
A romantikus szerelem első kutatója összegyűjtött állításokat, amelyekről az emberek azt gondolják, a szeretetet és a szerelmet tükrözik, és mindkettőből külön mérési skálát állított össze.
A szeretetskála olyan jellemzőkből áll, mint például az említett személy mennyire rokonszenves, csodált, tisztelt, valamint ítéletei mennyire érettek és jók.
Ezzel szemben a szerelem skálája három fő téma köré csoportosul: ez a kötődés érzelme („Nehezen tudnék meglenni nélküle”), a gondoskodás érzése („Mindent megtennék érte”), illetve a bizalom érzése („Úgy érzem, szinte mindenben megbízhatok benne”).
Több kutató megkísérelte, hogy megkülönböztessen kétféle szerelemet. Az egyik legelfogadottabb módja a szenvedély- és társszerelem közt húz határvonalat. A szenvedélyszerelem egy erőteljes érzelmi állapot, melyben a „gyengédség és szexuális érzések, feldobottság és fájdalom, altruizmus és féltékenység együtt létezik az érzelmek kuszaságában” (Berscheid és Walster, 1978.). Ezzel szemben a társszerelem meghatározása szerint „az iránt érzett ragaszkodás, akivel életünk erősen összefonódott” (Hatfield, 1988.) A társszerelem jellemzői a bizalom, a törődés, a partner hibáival és egyéniségével szembeni tolerancia, továbbá a heves, szenvedélyes érzelmek helyett a melegség és a ragaszkodás érzése.
A kölcsönös függőség és az erős érzelmek hőfoka valójában nő a kapcsolat időtartamának növekedtével. Ez abban mutatkozik meg, hogy a tartós partnerek a magány és az egymás utáni vágy intenzív érzését élik át, ha rövidebb időre elválnak, vagy látható abból az érzelmi rombolásból, amit a megszokott partner elvesztése okoz. Érdekes módon azonban az erős érzelmek gyakorisága a társszerelemben élő pároknál elég alacsony, mivel a partnerek együttműködnek, és jól megférnek egymás mellett. A legsikeresebb hosszú távú kapcsolatokban a társszerelem elemeire tevődik a hangsúly, mert a megfigyelések szerint a szenvedélyes szerelmet jellemző intenzív érzelmek valószínűleg nem sokáig maradnak fenn.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyedülálló

Nincs is jobb annál, amikor ott van velünk valaki, aki szeret, akinek mi jelentjük a …

Leave a Reply