Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Szerelemtől sújtva – a filmvásznon

Szerelemtől sújtva – a filmvásznon

Sas Tamás 2003 – ban készült filmje, a Szerelemtől sújtva, nem a klasszikus akció és romantikus filmek kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.
Többek között már csak annál a különlegességénél fogva is, hogy az egész filmen keresztül egyetlen szereplő játékát kísérhetjük nyomon. Kovács Patrícia szenzációs előadásának köszönhetően a történetet mégsem érezzük vontatottnak, legkevésbé sem unalmasnak.
A film egy huszonéves nőről szól, aki a nála kb. 20 évvel idősebb házas nevelőapjával folytat 13 éves kora óta viszonyt. A másfél óra alatt folyamatosan nyerhetünk betekintést a 13 éves kora óta vele történtekbe, és lassan kibontakozik a film lényege számunkra.
Ez az alkotás a férfi és nő kapcsolatot, a klasszikus szerelmi háromszöget, az elvakult érzelmeket és a teljes testi és lelki kihasználást mutatja be számunkra.
A film összes többi szereplője csupán hangjával jelenik meg, egyedül Évát ( Kovács Patrícia ) láthatjuk cselekményekben.
Tibor, a „szerető” nevelőapa ( Máté Gábor ) lábtörlőnek használja a fiatal lányt, aki képtelen kilépni érzelmi kötöttségei miatt a számára cseppet sem kedvező és szeretetteljes kapcsolatból. Bár valahol jól látja a folyamatos megaláztatások és lealacsonyító szerepe mikéntjét, mégis hisz Tibornak, aki azzal az ábránddal kecsegteti, hogy el fog válni és onnantól csak ketten lesznek egymásnak.
Éva kihasznált és semmibe vett szerepe csak tovább tetéződik, amikor kiderül számára, hogy Tibor figyelteti a szomszédokkal.
Az elvakult szerelem, a ragaszkodásba csapó érzésvilág megfelelő sokkhatás alatt egy pillanat alatt átcsap a kiábrándultság fakó fájdalmába.
A történet vége nem várt fordulattal és drámai befejezéssel gondolkodtatja el a nézőt még órákra, napokra.
Aki szereti az elgondolkodtató filmeket, a drámákat, azokat a rendezői bravúrokat, melyek végigvonulnak a Szerelemtől sújtva egészén, ők bizonyára megtalálják a számításukat ennek az alkotásnak a megtekintésével.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply