Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Színház az Angyalföldön- A József Attila Színház

Színház az Angyalföldön- A József Attila Színház

A színház épülete elméletileg művelődési háznak készült, 1953. december 14-én nyitotta meg kapuit, Déryné Széppataki Róza tiszteletére, Déryné Színpad néven és, mint ilyen operettszínházként kezdett funkcionálni, József Attila nevét 1955. nevétől viseli, de ekkor a Néphadsereg Színházának Kamaraszínháza lett, de ’56-tól önálló színház, első igazgatója Szendrő József volt, akinek már az intézmény megalapításában is jelentős szerepe volt. A színház vezetői folyamatosan törekedtek és törekednek a változatos repertoár kialakítására. A műsorban szerepelnek zenés, siker-és bulvárdarabok, valamint drámák is. Fodor Imre haláláig, 1975-ig igazgatta a színházat, majd ’82-ig Miszlay István, 1990-ig pedig Szabó Ervin volt az igazgató. Őt követte Léner Péter 2010-ig.
Amióta működik a színház, a kettős identitás hordozása megvolt. Elsősorban a XIII. kerület színháza volt, de a színház a főváros kulturális életében is részt vett. Nem rétegszínház, hiszen félévszázad alatt a közönség összetétele, életszínvonala, kultúrája jelentősen változott. 1949-ben az államosításkor stabilizálták a színházak helyzetét, a jegyárakat jelentősen leszállították, de a színház ilyenkor sem adatott meg mindenkinek.
1949-ben a színházak államosításakor stabilizálták az ország színházainak helyzetét, a jegyárakat erősen leszállították. A cél jelentős volt: olyan tömeget behozni, amely a háború előtt nem tudott színházba járni. De ahogy a kor diktálta, mindezt erősen megszabott stiláris és eszmei határok között.
1956. szeptember 3-án, A szabin nők elrablásával indult a történtet. Bilicsi Tivadar lépett a színpadra és Ő közölte, hogy megérkeztek. A második nagy bemutató Rajk László újratemetésének napján volt, ugyancsak ’56-ban október 6-án, akkor Gáli József Szabadság-hegy drámájának premierje volt, ez nemcsak a színház-, hanem a magyar történelembe is bevonult, jelen volt Nagy Imre is.
A színház történetében 142 magyar mű került színpadra, ebből 46 volt a klasszikus és 96 a kortárs mű, műfajilag pedig 116 prózai és 26 zenés alkotás. Gyermek –és ifjúsági előadásokat tartottak és tartanak, ezek száma 62.
A színház történetében 142 magyar mű került bemutatásra, ebből 46 volt klasszikus és 96 kortárs mű. Műfaját tekintve 116 prózai és 26 zenés alkotás. A szerzők között említsük meg Németh Lászlót, Fejes Endrét, Sánta Ferencet, Páskándi Gézát, Sütő Andrást, Kállai Istvánt, Gyárfás Miklóst, a legutóbbi évtizedekből Spiró Györgyöt, Hamvai Kornélt, Tasnádi Istvánt és Szálinger Balázst. A világirodalmat 153 mű képviseli, ebből 66 klasszikus, 87 kortárs. Utóbbiból 47 színmű és 40 vígjáték. A színház 40 zenés bemutatójából 26 volt magyar mű.
Gyermek és ifjúsági előadás 62 készült.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Leave a Reply