Kezdőlap / Pénzügy / Adósság / Szolvencia, likviditás, jövedelmezőség

Szolvencia, likviditás, jövedelmezőség

A banki szakirodalomban a szolvencia, a likviditás és a jövedelmezőség hármas követelményrendszerét bűvös háromszögnek nevezik, hiszen e három elem egymással sokszor ellentmondásban álló követelményrendszerét a bankoknak minden pillanatban össze kell hangolniuk. A bank biztonságát annak hosszú távú fizetőképessége, szolvenciája jelenti. Ha a vele szemben fennálló követeléseket nem képes eszközei terhére visszafizetni, akkor fizetésképtelenné, inszolvenssé válik.
Egy bankot akkor nevezünk likvidnek, ha elegendő pénzeszközzel, illetve veszteség nélkül pénzzé tehető likvid eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy a vele szemben aktuálisan felmerülő jogos követeléseknek eleget tudjon tenni.
A jövedelmezőség kritériuma a tulajdonosok, részvényesek oldaláról fogalmazódik meg, akik bevételt remélnek, hozamot várnak el a működésből.
A banknak tevékenysége során e fenti három követelménynek egyidejűleg kell megfelelnie. Ezek összehangolása nem egyszerű feladat. Ha egy bank likviditása érdekében sok likvid eszközt tart, akkor ez csökkenti jövedelmezőségét. A kockázat és a hozam (vagyis a szolvencia és jövedelmezőség) közötti kapcsolat esetében pedig, minél kockázatosabb eszközstruktúrát alakít ki egy bank, annál magasabb lehet a jövedelmezősége, de annál kevésbé biztos, hogy meg tudja őrizni szolvensségét!
A vállalati hitelek jelentős részét a kereskedelemben, gépjárműjavításban, feldolgozóiparban, építőiparban és az ingatlanügyekkel kapcsolatos ágazatokban tevékenykedő cégek kapták meg. Ezek jellemzően tőkeszegények, forrásigényük magas, ezért a legnagyobb náluk a hitelarány!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon meddig bírjuk fizetni a hitelünket?

Talán sokunkban felmerül a kérdés -hozzá teszem jogosan- meddig tudjuk tovább fizetni hitelünket. Jómagam nem …

Leave a Reply