Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / A szülők erőszakos viselkedése

A szülők erőszakos viselkedése

Egy gyermek életében rendszerint a szülők, nagyszülők vagy más fontos felnőtt, hozzájuk közel álló személyek a legfontosabb példaképek. Ha ezek a példaképek maguk is gyakran erőszakosan viselkednek, akkor gyermekeik számára negatív tanulási mintává válnak, a gyerekek ellesik és átveszik tőlük ezt a magatartást. Egészen közvetlenül élik át a kicsik azt az erőszakot, ami ellenük irányul. Minden testi fenyítés, ami a gyerek verésével, ütlegelésével vagy hasonlókkal jár együtt, durva erőszakot jelent.
A verekedő szülők közül sokan maguk is feszültség alatt állnak, ami agresszív hangulathoz és ingerültséghez vezet. A gyerekekhez való negatív beállítottságból gyorsan kialakulnak olyan helyzetek, amiktől „betelik a pohár” és a szülő erőszakos cselekedettel reagál. Az ilyen nevelési helyzetekben a testi fenyítés előtt a szülők gyakran tehetetlennek és gyámoltalannak érzik magukat, és nem tudják másként akaratukat a gyerekkel szemben érvényesíteni. A bántalmazott gyerekek ezt az eltanult magatartást a saját hétköznapjaik során a gyengébbnek hittekkel szemben szintén kiélik.
A gyerekek elleni erőszak másik megnyilvánulása a családon belüli szexuális erőszak. A gyerekekre a szexualitás agresszív formáját kényszerítik rá, azt tapasztalják, hogy csak akkor szeretik őket, ha szexuálisan engedelmeskednek. Ez az önértékelés sérüléséhez vezet. A gyerekek bűnösnek érzik magukat, szégyenkeznek és sokszor a felnőtt fenyegetéseitől nagyon rémültek és összezavarodottak. Ezeknek a gyerekeknek gyakran hallgatni kell, pedig legszívesebben ordítanának.
A családban elkövetett lelki erőszakra hajlamosító tényező lehet a gyermekkorban elszenvedett vagy látott erőszak és a szeretethiány. Nehéz anyagi helyzet illetve túl korán vállalt elkötelezettség is lehet ok, de nem ritka a szülők büntetett előélet és a személyiségzavar jelenléte sem. Az újraszerveződött családokban is gyakran fordul elő, ha a mostohaszülő kedvese ex partnerét látja a gyermekben, vagy esetleg a konkurenciát. A pszichológiai erőszakot okozhatja hatalomvágy, vagy a partner megtartásának óhaja is.
A gyerekekkel szembeni erőszak körébe tartozik a szavak útján gyakorolt erőszak és a lelki terror. A gyermek szülő általtörténő lealázó szidalmazása erősen bántó. A gyermek által, a szidások során átélt megalázások frusztrálóan és ezáltal az agressziót elősegítően hatnak.
A szülő felelőssége, hogy odafigyeljen gyermeke jelzéseire, és időben megtegye a megfelelő lépéseket. Sajnos előfordul, hogy a szülő tud gyermeke molesztálásáról, de nem tesz ellene semmit (magánytól való félelméből), esetleg emiatt ő is bántalmazza a gyermeket fizikailag vagy lelkileg. A gyermek több oldalról is sérüléseket szenved el, melyeknek hatásai egész életére kihathatnak: nem bízik többé a felnőttekben, deviáns viselkedésformák alakulhatnak ki nála az események hatására, valamint a történtek későbbi szexuális-, és családi életében komoly gondot okozhatnak, az egyének sérülékenyebbek maradnak a pszichológiai betegségekkel szemben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás