Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / A szülők lelki problémái

A szülők lelki problémái

A szülők szenvedélybetegségei, mint az alkohol- és drogfogyasztás, kockázati tényezőt jelentenek a gyermek magatartászavarainak kialakulásában. Az alkoholbeteg emberek sokszor szerencsétlen partnerkapcsolatban élnek, úgyhogy az érintett gyerekeket nemcsak az alkoholista szülőjük veszélyezteti, hanem a rossz kapcsolatban szenvedő nem alkoholista szülő lelki problémái is. Gyermekeik számára előre nem láthatóan és kiszámíthatatlanul viselkednek, az elhanyagoló közönyösség és az agresszív, hirtelen harag közt ingadoznak.
Az alkoholista szülőknek nehezére esik szeretetteljes családi légkört teremteni, melyben a gyermek biztonságban nőhetne fel. A gyerekek erőszakos cselekedeteknek és szexuális visszaéléseknek vannak kitéve, ezzel egy erőszakos támogató példát kapnak. „ A hiányzó önértékelés, az alig csillapított emberi vágyakozás a melegség és védettség iránt és talán a szülői minta is hozzájárul ahhoz, hogy az alkohol és drogfüggő szülők gyerekei nemritkán maguk is szenvedélybeteggé vállnak. A szenvedélybe menekülnek, hogy „jó” életérzéseket idézzenek elő, és a családjukból magukkal hozott elbizonytalanodás, félelem és értéktelenség érzésének szörnyű terhét elfedjék. Ez természetesen csupán a problémák látszatmegoldása, hisz az alkohol és a drogok megszerzése és fogyasztása nagyon gyorsan a gyerekek és fiatalok meghatározó gondolatává és életcéljává válik, szenvedélyük rabjává válnak. Az alkoholtól és a drogoktól való függőség, valamint az ezzel kapcsolatos gátoltság miatt fellépő frusztrált érzés mások vagy önmaga elleni agresszióba csaphat át.”
A családban a dohányzás sem problémamentes dolog. A dohányzó példakép a gyerekeknél nemritkán utánzáshoz vezet. A dohányzó gyerekek többnyire olyan családokból származnak, ahol még más, a szociális viselkedést romboló problémák is jelen vannak.
A házassági válságok esetén mindig a gyerekek az áldozatok és ennek negatív következményei vannak a gyermekre nézve, fontos egy házasságban, hogy ha valamin összezördülnek, beszéljék azt meg és örökös veszekedéssel ne rombolják le addig szépen virágzó kapcsolatukat, mert ez által feszült légkört teremthetnek a családban. A családhoz tartozás elégíti ki az ember otthon igényét. Biztosítja a meleg érzelmi légkört. Lelki problémák esetén is fontos a családi háttér, mert ha valamelyik családtagot sérelem éri van hova és kikhez forduljon segítségért. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy néha – valakinek több, valakinek kevesebb magányra is szüksége van. Oda kell figyelni erre és nem szabad „túlszeretni” a másikat, mert a családtagok esetleg úgy érzik, hogy megfulladnak tőle.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás