Truman Show

A Truman Show-ban Jim Carrey játsza a főszerepet. Ám a megszokott hibbant- gátlástalan és végtelenül szórakoztató figura helyet ezúttal egészen más szerep jutott rá.
Truman egy egyszerű, átlagos férfi, aki többnyire boldog középszerű életét éli egy kisvárosban, ahonnan még soha sem tette ki a lábát. Boldog házasságban él bájos nejével, és van egy igaz barátja, akivel mindent meg tud beszélni egy-egy sör mellett. Legalábbis ezt hiszi ő.
Ám egy nap lehull a lepel. Minden színjáték volt. Az egész élete. Truman életét gyerekkora óta a világ minden pontján napi 24 órás élő adásban láthatta ország-világ. Ő maga a saját életéről szóló valóságshow-nak a főszereplője. Mindenki, akit valaha maga körül látott, színész vagy statiszta volt. Minden, ami a városban körülvette őt, díszlet és kellék. Minden termék, amit valaha a társaságában használtak egy-egy jó reklámfogás. Minden, amit valódinak hitt, a lehető legalattomosabb hazugság.
Truman sorra veszi észre a furcsa jeleket, amelyekből próbálja megfejteni, miről is van szó. Közben a nézők minden eddiginél fanatikusabban nézik műsorát, hiszen mindenkinek szívéhez nőtt Truman. De miért is? Nincs benne semmi rendkívüli, semmi különösebb tehetsége sincs, semmivel sem tűnik ki az átlagból. És pontosan ezért szeretik, egyszerűségéért, valódiságáért, őszinteségéért. Valahogy béna kis viccei is sokkal szerethetőbbek, mint a vígjátékokban megírt fergeteges poénok.
De ennek, hogy emberek milliói szórakozhassanak jól vele, rajta nap mint nap, ilyen kegyetlen ára van, hogy épp az ő életét veszik semmibe. A rendező, a színészek, senkit nem érdekel, hogy ehhez egyszerűen nincs joguk, hogy egy ember életét manipulálják. De mégis feltűnik egyszer a műsor folyamán egy lány, aki megsajnálja Trumant, és őszinte vele. A film végén ez a lány, ez a nő jelentheti talán az egyetlen kapaszkodót Truman számára odakint: a való életben. Ha van mersze kiszabadulni..

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vágta

Vágta című színes amerikai családi dráma 1983-ban készült. A film eredeti címe Phar Lap. A …

Hozzászólás