Kezdőlap / Kapcsolódó témák / Veszélyes transz-zsírsavak?

Veszélyes transz-zsírsavak?

A transz-zsírsavakban bővelkedő étrend átstruktúrálja a zsírszövet eloszlását, a hasra koncentrálja, és akkor is megnöveli a testsúlyt, ha a bevitt kalóriamennyiséget ellenőrzés alatt tartjuk.

A kutatási eredményt az Amerikai Diabétesz Társaság 66. tudományos ülésszakán ismertették. Beszámoltak a kutatók arról, hogy a majmokat nyugati stílusú civilizált ételekkel etették 6 éven át. Az egyik csoport a szokásos, transz-zsírsavakat is tartalmazó étrendet kapta, a másik egyszeresen telítetlen zsírsavakat (olívaolajat) tartalmazó étrendet.

Mindkét majomcsapat hízott, de míg a transz-zsírsavakkal táplált majmok 7,2 % -nyi többletet szedtek föl, az olíva olajat fogyasztók 1,8 %-nyit. Az összes felszedett kiló “hasra ment”, sőt máshonnan is átstruktúrálódott testzsír a hasi részre.CT-vel is megerősítették a megfigyelést: 30 %-kal több hasra rakódott hájat mértek a transz-zsírsavakkal táplált majmoknál, mint az olívaolajat fogyasztóknál.

A két csoport teljesen azonos kalóriamennyiséget kapott, mindkettő az energiamennyiség 35 %-át fogyasztotta zsírok formájában. Csak míg az egyik csoportnál az energia 8 %-a transz-zsírsavakból származott, a másiknál ugyanannyi – olívaolajból.

A 8 %-nyi transz-zsírsav megfelel az emberi fogyasztásnak. Körülbelül ennyi transz-zsírsavat esznek meg azok az emberek, akik sok olajban sült ételt fogyasztanak.A majomkísérlet hat éve az emberi életben 20 évnek felel meg.

Az FDA (Food and Drug Administration – Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) szerint transz-zsírsavak a salátaöntetekben, egyes (a keményebb, nagyobb zsírtartalmú) margarinokban, a ropogtatnivalókban, a süteményekben, kekszekben, a (részben) hidrogénezett olajban elősütött félkész ételekben fordulnak elő. A transz-zsírsavak többsége – eltérően más zsíroktól – akkor keletkezik, amikor a folyékony olajokat iparilag hidrogénezik, hogy szilárd állagúak legyenek.

Forrás: Medical News Today

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás