Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Vissza a jövőbe trilógia

Vissza a jövőbe trilógia

Back to the Future (eredeti címe) filmet 1985-ben mutatták be nagy sikerrel, ám azóta is több nemzedék alap filmjeként szerepel. Köszönhető először is a kitűnő szereplőknek (Michael J. Fox, Christopher Lloyd), akik pazar és lendületes játékukkal, három részen keresztül képesek voltak a nézőket magukkal ragadni. A nagyszerű és a maga korában igazán meghökkentő forgatókönyv szintén a siker záloga volt. A humorral bőven megfűszerezett, mesébe ágyazott sci-fi, olyan patikamérlegen kikevert elegyét kapta a néző, aminek talán a mai napig nincs vetélytársa.
Ez az alkotás egy igazi unikum a filmgyártásban. Mint egy nagy tér-és időbeli keresztrejtvény vízszintes és függőleges sorai, úgy passzolnak az filmben történő események a szereplők múlt, jelen és jövő életébe. A történetet szövő forgatókönyv, nagyon jól játszik a generációk megformálásával, az éppen abban a korban élő családtagok figurájával. Nagyszerű a színészi játék és a maszk ahogyan megjelennek egymás mellett apa és fiú, anya és lánya. Természetesen látható a filmben a rossz fiú, akit utálni kell, a csetlő-botló tudós, akit csodálni kell és a naív, de lelkes ifjú főhős, aki végigviszi a filmet és a dolgok megtörténnek vele. A film kapcsán a világon sok helyen klubok alakultak, a dátumok, a helyszínek a filmben szereplő tárgyak a rajongók számára kultikus jelentőséget kaptak. A film nagy erénye, hogy korhatár nélkül, bárki megnézheti, nincsenek benne erőszakos jelenetek.
Immár 26 éve örülhetünk ennek a filmnek. Akinek van egy esős vasárnapja, vannak nagyobbacska gyerekei, vagy csak úgy a cimborákkal, telepedjen le a TV elé, tegye be a DVD-t és kezdje nézni a filmet. Két rész között süssön egy pirula pizzát a mikróban, szaladjon le egy diétás Pepsi-ért a sarokra és élvezze végig mind a három részt. Megéri!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex, Drog, Iggy Pop

Danny Boyle mára kultuszfilmmé vált alkotása, a Trainspotting még 15 év után is aktuális, sőt, …

1 hozzászólás

  1. Nagyon jó a cikk, nekünk is kedvenc filmünk. Annyiszor láttuk, hogy részeket idézünk belőle.

Hozzászólás