Vulvarák

Vulvarák
A vulvarák (vulva karcinóma) a női nemi szervek rákjainak mindössze 3-4%-át teszi ki, (elég ritka típus) és rendszerint menopauza után alakul ki. A vulvarákok legtöbbje voltaképpen a hüvelynyílásban vagy annak közelében elhelyezkedő bőrrák. A legtöbb vulvarákban ugyanazok a sejtek érintettek, mint bőrrákban (laphámsejtek és bazálsejtek). A vulvarákok mintegy 90%-a laphámrák, 4%-uk pedig bazálsejtes rák. A fennmaradó 6%-ba ritka ráktípusok tartoznak (Pagetkór, a Bartholin-mirigy rákja, melanómák stb.). Akárcsak a többi bőrrák, a vulvarák is felületesen kezdődik, és eleinte nem haladja meg ezt a réteget. No ha vannak köztük agresszív típusok is, a legtöbbjük meglehetősen lassan nő. Ha azonban nem kezelik, betörhet a hüvelybe, a húgycsőbe vagy a végbélbe és szétszóródhat a környéki nyirokcsomó hálózatban.

Tünetek és diagnózis
A vulvarák könnyen észrevehető, és szokatlan csomó vagy fekély formájában a hüvely bejáratánál vagy annak közelében tapintható is. A környező szövetek összehúzódnak, ráncosak lesznek. Csak enyhe kellemetlenséggel jár, bár az érintett terület néha viszket. Esetenként vérzés vagy folyás (vizes váladékozás) jelentkezhet. Ilyen tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Az orvos a diagnózist biopszia segítségével állítja fel. Először elérzésteleníti a területet, majd eltávolít egy kis darabot az elváltozott bőrből. A biopsziára azért van szükség, hogy a rákos bőrt a gyulladt vagy irritált bőrtől elkülönítsék. Emellett, ha rákról van szó, meghatározható a rák fajtája is, s ez a kezelési tervet nagymértékben befolyásolja.

Kezelés
A vulvektómia a hüvelybemenetet övező nagy területet eltávolító műtét. Laphám eredetű vulvarákban az egészen kis elváltozásokat kivéve mindig vulvektómiára van szükség. Ezt a kiterjesztett eljárást azért alkalmazzák, mert a vulvaráknak ez a típusa igen ha-mar ráterjed a közeli szövetekre és nyirokcsomókra. Mivel a vulvektómiával a csiklót is legtöbbször eltávolítják, az orvos szoros együttműködésre törekszik a vulvarákos nővel, hogy az egyénre szabott kezelési tervet kialakíthassák és az egyéb egészségügyi problémákat, az életkort és szexuális szokásokat is figyelembe tudják venni. A vulvektómiát követően a közösülés általában nem akadályozott. A nagyon előrehaladott, teljes gyógyulással nem kecsegtető esetekben a műtétet sugárkezelés követi. A korán felfedezett rákoknál a nők 75%-a a diagnózist követő 5 év múlva tünetmentes, amennyiben azonban a nyirokcsomók is érintettek, a túlélési ráta kevesebb mint 50%. Minthogy a bazálsejtes vulvarák nem szokott távoli metasztázist adni, a helyi kimetszés általában elegendő. A teljes vulvaeltávolítás a kiterjedt rákok eseteinek kivételével felesleges.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Leave a Reply