Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Woody Allen: Éjfél Párizsban

Woody Allen: Éjfél Párizsban

Az immáron jócskán korosodó Woody Allen (76 éves) 2011-ben készült romantikus vígjátékát, a „Midnight in Paris”-t november 10-étől láthatja itthon a közönség.

Gil és Inez egy ideje jegyben járnak, de most üzleti okokból utaznak Párizsba, a szerelem fővárosában. Itt aztán kiderül, hogy a két ember nem egészen illik egymáshoz. Gil Párizsban szeretne élni, és írói karrierjét építeni, ezzel szemben Ineznek más tervei vannak. A fordulatot a történetben az hozza, hogy Gil rájön, ha pontban éjfélkor egy fiákerbe száll be Párizs egy adott pontján, akkor visszamehet az időben az általa olyannyira kedvelt 1920-as évekbe.

Itt aztán olyan emberekkel találkozik, mint Hemingway, Fitzgerald vagy T.S. Eliott. A kávézóban Salvador Dalí festeget, és Cole Porter zongorázik. Mindez a miliő új ihletet ad írói munkájához, inspirálva őt. Egy idővel azonban rá kell jönnie, hogy a boldog kor mindenkinek mást jelent, az ott élők nem is tudják, hogy abban vannak. Neki is rá kell jönnie, hogy szembesülni kell a valóssággal, és visszatérni a jelenbe.

A romantikával tűzdelt furcsa történet egyfajta visszavágyódás az elmúlt századelő nagyjainak korába, Woody Allen tisztelgése a letűnt korok legendás alakjai előtt, akiket nem ismerhettünk személyesen, de a film most egy röpke órára életre kelti a lassan elfeledett érdemeket.

rendező: Woody Allen
forgatókönyvíró: Woody Allen
operatőr: Darius Khondji

szereplők:
Rachel McAdams (Inez)
Owen Wilson (Gil)
Marion Cotillard (Adriana)
Michael Sheen (Paul)
Mimi Kennedy (Helen)
Kurt Fuller (John)
Adrien Brody (Salvador Dalí)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vágta

Vágta című színes amerikai családi dráma 1983-ban készült. A film eredeti címe Phar Lap. A …

Hozzászólás