Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Pszichológia szerepe az újságírásban

Pszichológia szerepe az újságírásban

A pszichológia az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozó tudomány. Vizsgálatainak tárgya: tanulás, intelligencia, motiváció, érzelmek, észlelés, személyiség, mentális zavarok ill. azok gyógyítása, és az egyénre gyakorolt környezeti és genetikai hatások. Irányzatainak közös jellemzője, hogy felhasználják más természettudományok eredményeit.
Érdekes megfigyelés, hogy az emberek hogyan olvasnak el egy újságot. A mai rohanó világunkban általában a címet és az első pár sort olvassák el. Ezért ír az újságíró a piramis módszerrel, azaz az első pár mondatban benne van a cikk mondanivalója, és ha a többi részt levágjuk, akkor is az elejének teljesen értelme van.
Ha egy interjúalannyal leülünk beszélgetni, akkor általában izgul az alany, ezért fel kell oldani a feszültséget, általában kötetlen beszélgetéssel ezt meg lehet oldani.
Sokszor a kutatómunkát az újságírónak elősegíti, ha hozzájut pszichológiai tesztek eredményeihez, mivel ezáltal képet kap bizonyos témákba. Sőt ha hozzá tud jutni egy ember pszichológia tesztjének eredményéhez, ezáltal rengeteg dolgot meg tudhat az emberről.
Az is lényeges dolog, hogyha meglátogatunk egy interjúalanyt, hogyan öltözünk fel, mivel az alany az öltözködésünk által is alkot képet rólunk, s ez lehet ellenszenv is nemcsak szimpátia.
A cikkbe általában megjelenik az újságíró képe, mivel ezáltal az olvasó úgy érzi, hogy bizalmas viszonyt alakít ki vele, mivel látja, hogy ki írta a cikket.
Fontos szerepe van a képeknek, mivel az ember úgy könnyebben képzeli el a leírtakat, vagy ha a szereplők vannak rajta, azokhoz is közelebb érzi magát.
Érdekes megfigyelés egy újságban a színek összeállítása; általában meleg színeket válogatnak össze, mert az jót tesz az ember lelkének.
A reklámozók kihasználják azt, hogy az emberek általában a lap szélét figyelik meg először, ezért oda rakják be a reklámokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás