D-vitamin

A D vitamin egy olyan vitamin, amelyhez nem ételekből, táplálék formájában jut hozzá a szervezetünk, hanem maga állítja elő, napfény hatására, állati és növényi eredetű provitaminok segítségével. Ez egy zsíroldékony vitamin, amely a vékonybélen keresztül szívódik fel. A provitamin természetes forrásai a következők: a szardínia, a tonhal, a lazac, a hering, tehát a tengeri halak, valamint a tej és a tejtermékek. A D vitamin egy nagyon fontos vitamin, mely szerepet játszik a csontok és a fogak képződésében. Az A-vitamin felszívódásához is jelentősen hozzájárul, valamint a kalcium és a foszfor beépülésének az arányát is szabályozza. Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így a szintetikus formában előállított változatát csak orvosi rendelvényre adhatják ki. Zsíroldékonysága miatt, nagyobb dózisban való alkalmazása esetén túladagolás léphet fel, mivel nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik. Adagolását minden esetben orvossal kell egyeztetnünk. Rendszerint csecsemőkorban minden kisgyermeknek kapnia kell, orvosi utasítás szerint D-vitamin pótlást, cseppek formájában, mert a D-vitamin elősegíti a csontok képződését és az ép csontrendszer és fogak kialakítását. Idősebbeknek is felírhatja az orvos, ekkor azonban kalciummal együtt érdemes adagolni, a csontritkulás megelőzésére. Gyorsan romló fogak esetén is nagy segítség lehet a D-vitamin, főleg, ha kalciummal adagoljuk, ugyanis a kalcium csak a D-vitamin segítségével tud beépülni a fogakba. D-vitamin hiányában felléphet angolkórt, osteoporosis vagyis csontritkulás, csontlágyulás, illetve súlyos fogromlás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. ...

Hozzászólás