Morgós csúcs

A forgatáshoz kristálycukor, és a forma kialakításához házi citromfacsaró. 
Elkészítés: A darált kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a lekvárral, és a kevés tejjel összegyúrjuk. Benedvesítjük a kezünket, és veszünk egy kis marékkal a tésztából. Kis golyót formálunk belőle, és megforgatjuk kristálycukorban. Ebből a mennyiségből, körülbelül 25-30 kis golyócskának kellene kiférnie. Eközben megcsináljuk a tölteléket. A gesztenyepürét összekeverjük a porcukorral, és a keksszel, és a vajjal. A vajat jó, ha előtte kb. egy órával kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten tároljuk, mert így puhább lesz, és sokkal könnyebb vele dolgozni. Teszünk bele ízlés szerint rumaromát, és ezt az egészet egy masszává összedolgozzuk. Ezután folytatjuk tovább, a kis gombócokkal. Fogunk egy golyót, és egy felfordított citromfacsaró belsejébe nyomjuk- pontosabban csak a falához. A gesztenyés töltelékkel pedig megtöltjük az üreget. Ezután, mivel már cukorba mártottuk, könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, ami kívülről diós, belülről gesztenyés. Miután kész az összes golyó, egy tálcán a hűtőbe rakjuk. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Minimum 3-4 órát álljon a hűtőben. 
Ez a finom sütemény hamar elkészíthető, és garantáltan mindenkinek ízleni fog. Dió helyett tehetünk bele mogyorót, ha azt jobban szeretjük, vagy akár mandulát is. Aki szereti, a közepébe ráadásként tehet egy szem meggyet.

Hozzávalók:

  • 15 dkg háztartási keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 4 dkg keserű kakaó
  • 2 kanál baracklekvár 
  • esetleg kevés tej
  • A töltelékhez: 
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré 
  • 5 dkg porcukor 
  • 15 dkg háztartási keksz 
  • 10 dkg vaj
  • egy kevés rum aroma

 

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply