Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / 10.11.12. hónap a csecsemő életében

10.11.12. hónap a csecsemő életében

10. hónapban szívesen játszik a gyerek sokszor hangos kacagás kíséretében. Ilyenkor sokszor incselkedik velünk, például felkínál egy játékot, amikor nyúlunk érte, akkor meg visszarántja. Már nem csak egy dologra tud figyelni, hanem egyszerre többre. Ezt fejleszthetjük azzal, hogy tárgyakat mutatunk neki és elmondjuk, hogy mi mire való. A kommunikációja egyre hatékonyabb, általában bajba kerül. Ilyenkor már szóba jön a fegyelem kérdése. Meg kell tanítani neki, hogy rajta kívül más is létezik. A baba nem lehet rossz, mert nem tud különbséget tenni jó és rossz között. A gyermek a felnőtteket figyeli és úgy ismeri meg az őt körülvevő világot. Ilyen korban érdemes bevezetni a jó és a rossz fogalmat, így elősegítve, hogy később másokra fogékony legyen. Meg kell találni az arany középutat, nem szabad se túl engedékenynek, se túl szigorúnak lenni. Soha ne fenyegessük szeretetmegvonással, ezzel károsíthatjuk az önmegbecsülését.
A 11. hónapban a legtöbb gyermek kimondja az első szavát. Először a gyermek érthetetlenül beszél, általában csak a szülők értik, 2-3 évnek is el kell telnie, hogy mindenki értse. Ne próbáljuk megváltoztatni a kiejtését.
Egyre jobban megáll a saját lábán. Csak akkor érdemes cipőt venni neki, ha már magabiztosan megáll a lábán. A járás elsajátítása csak kísérlettel érhető el, sajnos esések mindig lesznek.

A 12. hónapban kb. 6 méterről képes felismerni az ismerőseit. Felfigyel a saját, vagy családtagjai nevére. Kisebb utasításokat, egyszerűbb feladatokat képes megoldani. Részt vesz a családi étkezésben, azt fogyasztja, amit mi, csak szétpasszírozott formában. A fűszeres ételek még tilosak neki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás