Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Kötelező oltások csecsemőkorban.

Kötelező oltások csecsemőkorban.

Sajnos nagyon sok szülő nem tudja pici babája mi ellen is kap oltás az első 5 hónapban. Nem igazán rendelkezik elég információval az oltás értelmével, típusával kapcsolatban.
Ezért aztán a túlságosan aggódó szülő beszerez minden információt az esetleges mellékhatásokról és megrémítik a felsorolások ami miatt esetleg nem engedi beoltatni a kicsi.Pedig ezzel sokkal többet árthat gyermekének.
A legjobb ha tudjuk milyen oltás mire van és mik a lehetséges mellékhatásai. Így fel tudjuk mérni azt , hogy mennyit árthatunk ha nem kapja meg, ill. fel tudunk készülni a reakciókra is és időben fel tudjuk keresni a gyermekorvost segítségér.

A legelső oltást még a kórházban megkapja a csecsemő ez a BCG nevű oltást tuberkulózis(TBC) ellen adják. Beadását követően 4-6 héten belül az oltás helyén kicsi piros duzzanat jelenik meg. Ha ez a duzzanat megered esetleg kifakad zöldes színű váladék fog kijönni belőle. Ettől nem kell megijedni szokták mondani ” minél csúnyább annál jobb”. Ha az oltás helye nem pirosodik be újraoltják a picit.
Hevesebb oltási reakció esetén a nyakon vagy a hónaljban a nyirokcsomók duzzanatát lehet érezni. Ha ezek kifakadnak vagy bevörösödnek, orvoshoz kell fordulni.

A következő oltást 2 hónapos korában kapja a baba ez a HIB nevű oltás agyhártyagyulladás és krupp ellen véd.Ezt az oltást 4,5 ill. 15 hónapos korban megismétlik.Az első oltás általában nem okoz heves reakciót, de esetenként hőemelkedés tapasztalható.

3 hónapos korban a DPT és az IPV/OPV nevű oltásokat adják be. a DPT három különböző betegségtől védi gyermekünket:diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés) és tetanusz (merevgörcs). ezt az oltást is ismétlik 4,5 hónapos korban ill.3 és 6 éves korban.
Hőemelkedés, lázas állapot léphet fel, amit csillapítani kell. Sőt ha a láz nem megy fel estére akkor is javasolt éjszakára lázcsillapítót alkalmazni.
Néhány csecsemőnél a pertusszisz iránti túlzott érzékenység léphet fel. Ekkor az oltást 40 fok feletti láz követi. Ezekben az esetekben a Di-Per-Te hármas oltás ellenjavalt, helyette Di-Te forte oltóanyagot alkalmaznak. Erről a gyermekorvos dönt a tünetek mérlegelése után.

Az oltást követően a csecsemő nyugtalan, nyűgös, étvágytalan lehet. Ezek a tünetek általában egy-két napig tartanak. Bizonyos lázcsillapítók hatására aluszékonyság léphet fel.Ezek természetesek teendő nincs vele.

Az IPV/OPV Poliomielitisz (járványos gyermekbénulás) elleni védőoltás. Ezt két féle módon kaphatja meg a gyermek IPV injekció formában vagy OPV Szabin csepp formában szájon át.Ezt az oltást is ismétlik 4,5 hónaposan ill. 3, 6 éves korban.
Néha hasmenés léphet fel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply