Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / 5C eljárás, mint az adósminősítés alapja

5C eljárás, mint az adósminősítés alapja

A minősítési rendszerek az 5C eljárást (elnevezése elemeinek kezdőbetűi alapján) alapul véve jönnek létre, felépítésükben azonban eltérhetnek egymástól.
Az 5C modell elemei, mely alapján csoportosíthatók a vizsgálandó információk, a következők:

1. Character – az adós jelleme:
Vonatkozhat a cég, mint gazdálkodó szervezet fizetési készségére, de a menedzsment, tulajdonosok személyes tulajdonságai is ide tartoznak.
2. Capacity – a visszafizetés képessége:
Pénzügyi elemzés és üzleti tervek vizsgálata alapján határozható meg. Ehhez tág körű ismeretekre van szükség a piacok helyzetéről, a termelési, működési feltételekről, termékek vagy szolgáltatások versenyhelyzetéről.
3. Capital – vagyon, tőke:
A vállalkozás vagyona, mely a hitelvisszafizetésre mozgósítható, fontos elem. A tulajdonosi szerkezet vizsgálata is ide tartozik.
4. Collateral – fedezet, biztosítékok:
Az elemzők a hitelezés kockázatának felmérését kiterjesztik a felajánlott biztosítékok vizsgálatára is.
A leghatékonyabb szűrés ellenére is előfordulhat, hogy mulasztási esemény következik be. Ha a fedezetek nem biztosítják teljes mértékben a várható veszteségek megtérülését, akkor a banknak az ilyen célra elkülönített forrásait (saját tőke, céltartalékok) kell felhasználnia.
5. Conditions – feltételek:
Szűkebb értelemben a hitelfolyósítás feltételei (kamatok, időtartam) tartoznak ide, tágabb értelemben minden olyan környezeti tényezőt jelenti, amelyre a vállalatnak nincs semmiféle hatása, de fordítva annál inkább.
A komplex értékelés elvégzése az objektív, ágazati és szubjektív szempontok vizsgálatának lépésein keresztül történik. Ezek részletes felépítését a bankok titokként kezelik!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply