Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A „zöldszemű szörny”

A „zöldszemű szörny”

A „zöldszemű szörny”, mint a féltékenység jelzője az Otellóban fordul elő először. Shakespeare drámájának különlegessége, hogy ha hideg fejjel, csupán racionálisan nézzük, a történetnek se füle, se farka. Értelmetlennek tűnik, miért olyan nagy baj, hogy valaki talált egy kis zsebkendőt. Ha viszont érzelmekkel telve szemléljük, rögtön megértjük az indítékokat: a gonosz irigység, a rivalizáció hogy tud tönkre tenni kapcsolatokat, s a féltékenység milyen pusztító viharként tudja átformálni egy szerető ember gondolkodását… A darab megírása óta rengeteget fejlődött racionalitáson alapuló technikai kultúránk. Érzelmeink viszont semmit nem változtak. Ugyanúgy szeretünk, gyűlölünk, gyászolunk, mint akár kétezer éve. Hiszen nem csak Shakespeare-nek, de Szophoklész, Euripidész drámáinak is van aktualitása korunkban.
Naponta használja a tudomány is az érzelmeket, annak ellenére, hogy nincs lefektetve, mit is értünk például az irigység vagy a féltékenység kifejezése alatt; mit jelent a gyűlölködés és az utálat: nincsen definíciójuk, nincs kidolgozva, hogy kerül az ember lelkébe egy ilyen érzelem, mi a jelentéstartalma, s a nevelődés folyamán hogyan alakul ki, mi befolyásolja. Ha beszélünk róla, tudjuk, mit jelentenek ezek a szavak, de ha meg kellene határozni, mit takar a bosszú, az undor vagy szeretet, már bajban vagyunk, mert erről csak implicit tudásunk van. Nagyon keveset tudunk arról is, hogy miként alakul ki a kisgyerekben egy bizonyos érzelem, milyen élettani hatásai vannak a szervezetére, hogy mitől örülünk, hogy az öröm érzése miként keletkezik bennünk?
Olyan erővel hat ez a szenvedély, mint a szerelem, hogy az ember nem tudja kiverni a fejéből, teljesen a hatása alá kerül, a
személyisége kivetkőzik magából. Tulajdonképpen kevés olyan érzelem van, ami az ember személyiségszerkezetét át tudja
hangolni. Azt tartják, hogy az ember harmincöt éves kora után gyakorlatilag nem változik semmit. Egy-két esemény mégis van,
ami meg tudja ezt változtatni. Ilyenek a nagy traumák, a halál, a súlyos betegség és ilyen a szerelem és a féltékenység is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Flörtölés a kapcsolaton kívül

Olykor akkor is jól eshet a flörtölés, ha tökéletesen működő párkapcsolatban élsz. De hol a …

Hozzászólás