Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / Leküzdhető a magány

Leküzdhető a magány

Kommunikációs lehetőségekkel teli világunkban számtalan módon ismerkedhetünk és ápolhatjuk meglévő kapcsolatainkat. SMS-ek, mobiltelefon, e-mailek, közösségi portálok, csevegők… sok-sok lehetőség és mind könnyen hozzáférhető. Mégis egyre több az elszigetelődött, magányos ember, fiatalok és idősek egyaránt. Hova vezethet ez? John T. Cacioppo és William Patrick kutatók szerint „ha a növekvő internethasználat kiszorítja a hagyományos emberi kapcsolatokat, növelheti a társadalmi elszigetelődést és a depressziót”. Felgyorsult világunkban a feszített élettempó nem segíti elő a tartalmas kapcsolatok ápolását. Telefonon keresztül vagy a számítógép monitorján nem látjuk beszélgetőpartnerünk arcán a mosolyt, szemében a melegséget.
Igaz ez a családon belüli kapcsolatokra is. A családtagok jönnek-mennek, végzik a dolgukat és egyre kevesebbszer ülnek le együtt étkezni, beszélgetni játszani. A magány fenyegeti a házastársi kapcsolatot, növeli a generációs szakadékot a tinédzserek és szüleik között, emiatt a családon belül szinte csak egymás mellett élnek az emberek, anélkül, hogy sok közös dolog volna életükben.
A magány így súlyos társadalmi problémává növi ki magát, hozzájárul az alkoholizmus, táplálkozási zavarok, kábítószerezés, laza nemi élet és az öngyilkosság terjedéséhez.
A magány kiváltó okainak felismerése segíthet leküzdésében. Ellentmondásosnak hangzik, de egyik oka az elszigetelődésnek a zsúfolt nagyvárosok rohanó tempója. Az emberek gyakorlatilag idegenek között élnek, egyre bizalmatlanabbá válva egymás iránt. Ehhez kapcsolódóan kiváltó ok a gazdasági válság következtében fellépő tömeges költözés, mely elszakítja egymástól a családokat, barátokat. A bevándorlók gyakran érzik magányosnak magukat egy idegen nyelvet beszélő országban, idegen kultúrában, más éghajlaton, és sokszor megbeszélni sem tudják senkivel a problémáikat.
A magány okai között szerepelnek a teljesítményorientált munkahelyek, ahol a dolgozók gyakran alkalmatlannak és elszigeteltnek érzik magukat a folyamatos stressz és a fejük felett lebegő bizonytalanság miatt.
Sokan üresnek érzik életüket egy szeretett családtag halála miatt, illetve egyaránt szenvednek a megszaporodott válások és különélések miatt felnőttek és gyermekek is. Sokan nem találnak maguknak házastársat, ami tovább növeli a magány érzését.
A technológia terjedése is elszigeteli egymástól az embereket, inkább e-e-maileznek vagy üzenetet küldenek egymásnak ahelyett, hogy beszélgetnének.
Mit tehetsz a magány ellen? Előszöri, változtatni kell a szemléletmódon. Lehet, hogy valaki azért magányos, mert falat emel maga köré, a viselkedésével megnehezítve mások közeledését. Mások is barátságosabbak lennének, ha te is barátságosabban viselkedsz. Ha az ember odafigyel másokra és együtt érző, könnyebben nyitnak felé. Ha nyitottá válsz és segítőkész vagy, az önbizalmad is növekedni fog, csökken az értéktelenség érzése, növelve az esélyét egy új barátságnak.
Egyszerű lépésnek tűnik a televízió vagy számítógép kikapcsolása: a sorozatok világa és az internet nem jó hely igaz barátok keresésére. Helyette olyan barátokat keress, akikkel azonos az értékrended, de ne csak veled egykorúakra gondolj. Az idősebb személyek tapasztalatukból adódóan rengeteg dolgot taníthatnak a fiatalabb korosztálynak, ám ez fordítva is igaz lehet.
Egy bibliai bölcsesség szerint nagyobb boldogság adni, mint kapni. Ha valaki ad önmagából, az idejéből vagy erejéből, hogy segítsen másoknak, biztosan boldogabb lesz és barátokra talál.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Leave a Reply