Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba egészségéről és gondozásáról

A baba egészségéről és gondozásáról

Súlygyarapodás:
Az első két-három hónapban legalább 10-12dkg hetente, felső határ szoptatott csecsemők esetében nincs, tápszeres babáknál 20-25dkg, de előfordul heti 40dkg gyarapodás is. Ha a kicsi már megduplázta a születési súlyát, csökken a hízás üteme, sőt átmenetileg az is előfordulhat, hogy áll a súlya. Míg kezdetben rendszeres, egyenletes a növekedés, féléves korhoz közeledve előfordulhat, hogy az egyik héten kevesebbet, a másikon többet hízik a baba, ezért ettől kezdve célszerűbb havonta ellenőrizni.

A babák fürdetése:
Az egész nap ágyban fekvő csecsemő nem lesz még különösebben koszos, ezért a fürdetésnek valójában nem a tisztálkodás az elsődleges célja. Popsiját, arcát és esetleg a nyakát folyó víznél vagy mosdókesztyűvel lemoshatjuk. A mindennapos fürdés szárítja a bőrt, lehet, hogy jobban járunk, ha 3-4naponta kerítünk sort rá.
A babák nemi szerveinek tisztítása: A kisfiúk fütyijén az első két évben nem kell az előbőrhöz nyúlni és húzogatni, mert ezzel sérülést és fájdalmat okozhatunk. Elegendő, ha szappannal vagy meleg vízzel mossuk le a napi tisztálkodás során. Kislányoknál csak akkor tisztogassuk a nagyajkaik közét törlőkendővel, vagy nedves pelenkával, ha széklet kerül bele. Egyébként az egyszerű meleg vizes lemosás elegendő. Kislányoknál mindig a végbélnyílás felé töröljünk, ne fordítva.

Fogzás:
A fogzás nem okoz lázat és hasmenést. Ha a baba lázas és hasmenése van, forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsa az okát. A hasmenés veszélyes lehet a pici számára, mert a nagyfokú folyadékvesztéstől kiszáradhat. A fogzás önmagában nem okoz ilyen tüneteket, legfeljebb véletlen lehet, ha a betegséggel egyszerre jelentkezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply