Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Nem elég az anyatej

Nem elég az anyatej

A kisbaba szopik, de nem elegendő az édesanya teje:
A relaktáció más eseteiben a kisbaba már készen áll arra, hogy az anyamellből szopjon, de a tejtermelődés nem elegendő. Az ügyet félig már megnyertük, hiszen a kicsi már elfogadja a mellet. A tejmennyiség újbóli szaporítására különböző lehetőségek kínálkoznak:
• Segíthet, ha két-három-négy napig ágyban marad, ismételten kiadós fürdőt vesz és kényezteti magát. Mások hordozzák kisbabáját és a legkisebb jelre odaviszik Önhöz, hogy azonnal mellre tudja tenni. A sok bőrkontaktus fokozza a tejtermelést és a szopási kedvet is. Szoptasson tíz-tizenkét alkalommal naponta vagy még gyakrabban, és pihenjen annyit, amennyit csak lehet. Ez járható út, ha kisbabája súlya nem túl kritikus és van valaki, aki Önt ellátja.
• Ha kisbabája súlygyarapodása alacsony, az első három-négy hónapban kevesebb, mint heti 115 gramm a legalacsonyabb súlyhoz képest számítva, akkor rendszerint hozzá kell táplálnia – ha lehet, akkor Szoptanittal. Kisbabája egészsége most fontosabb mint minden más.
• Ha naponta 300 milliliter vagy több kiegészítést ad, annak hirtelen elhagyása mindkettőjüket túlterhelné. Álljon át a Szoptanittal történő hozzátáplálásra. Hagyja el a cumisüveget és a cumit, és közbe-közbe szoptasson nagyon gyakran segédeszköz nélkül. Mind¬ez nemsokára meg fogja könnyíteni a helyzetet.
• Szép lassan fokozhatja a tejtermelést. Hagyjon erre elég időt, ne gondolja azt, hogy a nehézségek egyik napról a másikra elmúlnak. Fogadja el a Szoptanitot és ezáltal a mellen történő kiegészítést, hogy kisbabája egyáltalán hozzájuthasson az Ön tejéhez. Szüksége lesz tanácsadásra és bátorításra. Sok édesanya érte el ezzel a módszerrel, hogy kizárólag szoptassa a babát. Más esetekben egészen a pépes étel bevezetéséig tápszer-kiegészítést kell adni.
• Ha a tejképzés támogatására gyógyszeres segítséget fontolgat, vegye fel a kapcsolatot egy szoptatási szaktanácsadóval és az orvosával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply