Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Kezdő szülőknek a babagondozásról

Kezdő szülőknek a babagondozásról

A sírás:
A sírásnak semmiféle pozitív hatása sincs a csecsemőre. Fontos, hogy válaszoljunk a jelzéseire. Ha nem tudjuk megvigasztalni, akkor is maradjunk mellette, és éreztessük vele szeretetünket. Minél kisebb a baba, annál károsabb a hosszas sírás, akár oxigénhiányt is okozhat.

Lázmérés:
A legolcsóbb megoldás a hagyományos lázmérő, de mivel ezt legalább három percig a baba popsijában kell tartani, a művelet négy hónapos kor után komoly kihívás elé állítja a szülőt. Az egyszerű digitális hőmérővel csupán egy percre van szükség. Legkorszerűbbnek a digitális homlok- és fülhőmérő számít. Leolvasófejét csak néhány másodpercre kell a baba halántékához érinteni vagy a fülébe dugni, és már láthatjuk is az eredményt.

Orrtisztítás nátha esetén:
A legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó használata. Ez gyógyszertárakban, drogériákban és hipermarketekben is kapható. Próbálkozhatunk kis gumiballonos pumpával is, de ez sem okoz kisebb kellemetlenséget a babának, mint a porszívós megoldás. A csecsemő magától is kiprüszkölheti a váladékot, ha sóoldatot vagy anyatejet cseppentünk az orrnyílásába.

Büfizés:
Sokan azt gondolják hogy minden étkezés közben és után kötelezően büfiznie kell a babának, pedig ez tévhit. Ha a baba levegőt nyel evés közben, az magától is távozik előbb-utóbb, valószínűleg nem ez okozza a hasfájást. De az már sok sírós percet hozott a piciknek, hogy szopás után mindenáron büfiztetni akarták őket, s emiatt legédesebb álmukból ébredtek fel.

Haj:
Az első haj egy két hónaposan kihullik, és fokozatosan kinő helyette az új. A váltás akár észrevétlen is maradhatna, ha nem találkoznánk mindenütt az elhullajtott vékonyka kis hajszálakkal. Vannak kisbabák, akik akár két éves korig is szinte kopaszok maradnak, másoknak már négy hónaposan figyelemre méltó hajkorona díszeleg a fejecskéjén.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply