Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba értelmi fejlődése a 15-18 hónapban

A baba értelmi fejlődése a 15-18 hónapban

15hónapos:
Már ismeri a testrészeit (meg tudja mutatni), a könyvben ábrázolt tárgyakat, állatokat lelkesen mutogatja. Szívesen utánozza az állatok hangját. Egyre több mindenbe lehet bevonni: szívesen pakol el (ha most hozzászoktatjuk, később is szívesen csinálja majd). Egészen komplex fogalmakat is képes megérteni: például érti, hogy az autó nemcsak a kisautó, hanem a családi autót és a tévében látott autót is jelenti.

Fejlesztése:

Vonjuk be a házimunkába, kapjon egyszerű feladatokat. Segítsen teregetni, ki-be pakolni a mosógépet, rendet rakni, zoknit válogatni, a kertben gereblyézni stb.
Most kezd kialakulni a tulajdon fogalma, segítsünk neki ezt megérteni azáltal, hogy megmagyarázzuk neki az összefüggéseket: ,,Ez a Te lábad”.
Ha 3-4 szót már össze tud kötni, segítsünk neki értelmes mondatokká fűzni azt.

18hónapos:

Egyre többet utánoz. Felismerhetjük saját mimikánkat, mozdulatainkat rajta, és a szavainkat is ellesi. Örömmel segít a mindennapi feladatokban, egyre jobban élvezi a szerepjátékokat is: főzés, porszívózás, sepregetés, törölgetés – bármely hétköznapi feladatból szívesen kiveszi a részét. Már olyan kéréseket is teljesíteni tud, amelyekhez a felmérés képességére és emlékezetére is szüksége van. ,,Menj és hozd ide a mackódat” – mondjuk, és ő megteszi.

Hogyan fejlesszük?

Az emlékezetét fejleszthetjük azáltal, ha mindent többször elismétlünk neki és folyamatosan beszélünk hozzá, amikor valamit csinálunk.
Tanítgassuk formák felismerésére, a formaillesztős játékokon.
Hagyjuk, hogy segítsen nekünk, ezzel sikerélményt okozunk neki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply