Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mozgásfejlődés újszülött kortól 4hetes korig

Mozgásfejlődés újszülött kortól 4hetes korig

Újszülött:
Az újszülötteknek jellegzetes a testtartásuk. A fejük egyik oldalát szívesebben fektetik le, mint a másikat; függetlenül attól, hogy hanyatt vagy hasra fektettük őket, arra a bizonyos oldalra fordítják a fejüket. Végtagjaikat szorosan behúzzák a testükhöz.

Fejlődésük támogatásáért:

Hogy egyre érettebb helyzeteket vehessen fel a baba, végezzünk vele láb gyakorlatokat, azaz finoman hajlítsuk be, majd nyújtsuk ki a lábát.
A baba feje a testéhez képest viszonylag nagy, teljes hosszának egynegyedét teszi ki. Ezért kezdetben túl nehéz ahhoz, hogy a nyak- és hátizmai segítségével fel tudja emelni. ,,Naponta háromszor végezzünk el vele egy izomerősítő gyakorlatot: emeljük fel arccal lefelé, hogy a nyakát kimerevítse. Tisztába tevéskor hajlítsuk be és nyújtsuk ki a lábát, hogy mielőbb más testhelyzeteket is felvegyen, mint amilyenben a magzati életet töltötte.

4hetes:

A gyerek nyakizmai még mindig gyengék, ha nem támasztjuk meg a fejét, előre vagy hátra hanyatlik. Hason fekve néhány másodpercre fel tudja emelni az állát a lepedőről. Ha ülő helyzetben tartjuk, lehet hogy egy teljes percen át megtartja a fejét.

Fejlődése támogatásáért:

Mozgassuk az ujjainkat, egy játékot vagy valamilyen érdekes tárgyat a baba előtt, így próbáljuk meg rávenni, hogy kövesse a fejével, erre megfelelő, ha az ágyában fölé elhelyezünk egy forgót, azt nagyon szeretik követni, és érdekesnek találják, főként ha színes.
Míg hason fekszik, mozgassuk felfelé az ujjainkat, vagy húzzunk el előtte valamilyen színes tárgyat, hogy szemével és fejével kövesse mozdulatainkat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply