Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba – mama torna fortélyai

A baba – mama torna fortélyai

A baba-mama torna jó tevékenység ahhoz, hogy az anya és gyermeke között tovább fejlődjön a bensőséges kapcsolat. Egyfajta fizikai és mentális tréning a két fél számára. Segít a szülés utáni regenerációban, a fizikai és a mentális kondíció visszaszerzésében. De pozitív hatással van a baba fejlődésére, idegrendszerének és értelmei képességeinek fejlődésére is.

A tornát olyan mamák is elkezdhetik, akik a szülés előtti felkészülés során nem vettek részt kismamai jógafoglalkozásokon. Azonban a vizsgálatok igazolták, hogy azok a babák, akik már az édesanyjuk pocakjában is jógáztak lényegesen figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek lettek. A jógaórákon a mamák megtanulhatták a szülésfelkészítő módszereket, amelyek közben mozgás, légzés, hangok és pozitív mentális ingerek érték a fejlődő magzatot.

Ezt a folyamatot követi tovább a babás torna. A baba-mama tornán elsősorban az anyukák mozognak, mely egy nem túl megerőltető alakformáló órát jelent. A nagyfokú megerőltető gyakorlatok nem célravezetők, mivel a tejelválasztást negatív irányba befolyásolják. Az óra egy kondicionáló, ahol a női alakformálás is előtérbe kerül, mivel minden izomcsoport megmozdul. De a torna közben a babák is mozognak, ők töltik be az „elő súlyzók” szerepét, amivel az anyukák erősítenek. A torna elején a babák a főszereplők, ugyanis a baba masszázzsal kell kényeztetni a kicsiket. Azért az elején, mert ilyenkor a kicsik jobban bírják a gyűrődést, de a nap végére ők is elváradnak a sok újdonság miatt.
Az óra körülbelül 1 óra hosszú, a torna célja nemcsak a testmozgás, hanem a családias, nyugodt légkör kialakítása és a mozgás örömének átélésére.

A babák 5-6 hónapos korukra olyan nehezek lesznek, hogy nem használhatók súlyzónak, ilyenkor megváltozik a torna menete. Az elválasztás időszakába lépnek át a babák, ilyenkor már nincs szükségük annyi anyatejre, az édesanya nyugodtan választhat megerőltetőbb, aerob jellegű mozgásformákat. A babák igazán élvezik, ha kenguruban, vagy hordozókendőben csücsülve rugóznak velük. Ezt felhasználva lehet aerobikos gyakorlatokat belevinni egy-egy tornába.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás