Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba – mama jóga

A baba – mama jóga

A szülés óriási fizikai, érzelmi, testi, lelki, szellemi esemény egy nő és egy újszülött életében. Megváltozik az élet azzal, hogy egy új taggal bővült a család.
A jóga a rugalmasság, hajlékonyság és a lazítás művészete. Megtanít a stressz és a feszültség leküzdésére, feltölt és regenerál.
A babás jóga foglalkozásokon az anya és gyermeke együtt jógázik. Anyát és gyermekét rengeteg öröm és jókedv éri, jól megismerik egymást.

Nagyon fontos szempont a baba-mama jóga ideje alatt nyugodt, stresszmentes környezetet válasszunk. Ez lehet otthon, barátoknál, de akár korházban is. A másik szempont a belső nyugalom megteremtése, az édesanya és a baba belső harmóniájának megteremtése. A jóga nagy hangsúlyt fektet a helyes testtartásra, a gerinc egyenesítésére, a mellkas nyitására, a légzés fontosságára, és gyakorlására, legyen szó kismama, vagy baba – mama jógáról. Ha egy anya kényelmes pozícióban van, nem lesz görcsös a jóga ideje alatt. Erre nagyon kell ügyelni, hiszen a csecsemők hihetetlenül gyorsan és jól működő radarjaikkal, azonnal át tudják venni a hozzájuk közel álló személy lelki állapotát, ami kedvezően, vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja a jógát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jógás babák nyugodtabbak, könnyebben teremtenek kapcsolatot társaikkal, könnyebben tudnak aludni. Pszichológiai szempontból a jóga segíti az édesanyát és a babát, hogy egymást jobban megismerjék. Támogatja az esetleges születési, szülési traumák feldolgozását. A foglalkozásokon kiemelt szempont a személyre szóló figyelem, amit az édesanya biztosít a csecsemőnek. A relaxáció, ami része a jógának segíti a szülőket a stressz csökkentésében, ami a születés után jelentkezik.
A baba-mama jóga két részre csoportosítható. Az egyik a kisbabás foglalkozás, ami 8 hetestől – 8 hónapos korig tart. A másik a nagybabás foglalkozás, ami a 8 hónapostól a 24 hónapos korig tart.
Bármelyik édesanyának ajánlott az 1 órás jóga.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás