Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A terhesség kihatása a szülőkre

A terhesség kihatása a szülőkre

Terhesség idején a nőknél gyakoriak a szélsőséges hangulatingadozások a sírástól a mámoros boldogságig. Arz is természetes, ha ilyenkor vad vagy félelmetes dolgokról álmodnak. Az érzelmek e kavargását a terhességgel járó hormonális és érzelmi változások okozzák. A növekedő progeszleron szint például nyomasztóan hat az agy hangulat-szabályozó körpontjaira.
Amikor egy terhes nő izgatott, hipotalamusza katecholamin típusú hormonok (pl. adrenalin) kibocsátására ad utasítást, amelyek emelik a vérnyomáll és gyorsítják a szívritmust. Néha a stresszhormonok méhösszehúzódásokat idéznek elő, és idő előtt megindul a szülés.
Egyes férfiakon feleségük terhessége idején egész sor fizikai változás figyelhető meg ezt a jelenséget „férfigyermekágynak” nevezik. Főbb tünetei: émelygés, gyomorégés, kimerültség, hátfájás, hízás és makacs fogfájás, amelyek fel tehetően a leendő apasággal kapcsolatos érzelmi konfliktusokból fakadnak.
Vannak olyan kultúrák, ahol bonyolult szertartásokat alakítottak ki, hogy átsegítsék a férfiakat ezen a nehéz időszakon. Európában a férfiaknak csak az utóbbi időben kezdik megengedni, hogy részesei legyenek a terhességnek. A „kispapákat” ma már kifejezetten biztatják, hogy vegyenek részt a terhesgondozáson és legyenek jelen a szülésnél.
Sok várandós anya és apa szeretne tisztában lenni a terhesség részleteivel is. Számos kórházban tartanak már szülésre előkészítő tanfolyamokat, ahol megtanítják a leendő szülőknek, milyen élettani folyamatok zajlanak a szervezetben a terhesség és a szülés során.
Egyes tanfolyamokon olyan gyakorlatokat is oktatnak, amelyek segítenek a feszültség csökkentésében, és eloszlatják a nők félelmeit. Ezek közül az úgynevezett Lamaze-módszer a legismertebb. Ennek során az anya és az őt segítő társa különböző légzési, lazítási és masszázsmódszereket sajátít el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás