A bólé

A bólét gyümölcsökkel készítjük. Alacsony alkohol tartalma miatt lehűtve, hűs üdítő hatású italt kapunk.
Mielőtt a bólé készítéséhez hozzá kezdünk szükségünk lesz egy bóléstálra, amely egy 3-5 liter űrtartalmú kristályüveg vagy üveg edény.
A bólék fő alkotóelemei: a fehér vagy vörösbor, és a pezsgő és a gyümölcs. Ügyeljünk arra, hogy a pezsgő íze mindig harmonizáljon az általunk felhasznált bor ízével. Ha száraz bort teszünk a bóléba akkor félédes pezsgőt használjunk. Édes borhoz száraz pezsgő, a vörösborhoz rosé pezsgő dukál. Figyeljünk a színek harmóniájára is, ha piros gyümölcsöt teszünk a bóléba akkor fehért bort használjunk, így a színek „játszhatnak” egymással.
Kellemes ízharmóniát érünk el, ha bólénkat egy kevés vermuttal is megbolondítjuk. Az ízkavalkádot egy kevés hozzáadott likőrrel fokozhatjuk, de a likőr mindig alkalmazkodjon az általunk használt gyümölcshöz. Meggyhez meggylikőrt vagy cseresznyepálinkát adjunk,őszibarackhoz őszibaracklikőr vagy barackpálinka illik.
A bólé alapreceptje a következő és mindenki a saját ízlése szerint formálhatja: A gyümölcsöt előző este enyhén becukrozzuk, kevés hozzá illő szeszes italt és citromlevet öntünk rá. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Másnap hozzáadjuk a szeszt és az ásványvizet (bor, pezsgő, egy kis vermut). Tálaláskor kockajeget keverünk a bóléba. Merőkanállal fülespohárba merjük, kávéskanalakat adunk hozzá, hogy a gyümölcsöket is el tudjuk fogyasztani. A nyári nagy melegben egy pohár bólé igazán kitűnő üdítő ital akár fagylaltkehely után is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply