Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemő látása és hallása

A csecsemő látása és hallása

Mit látnak az újszülöttek?
Az újszülöttek látnak ugyan, de csak elmosódottan, s a fél méternél távolabbi tárgyakat már egyáltalán nem képesek észlelni. Lehetséges, hogy látásuk korlátozottsága védelem a túl sok képi inger ellen az élet e zsúfolt időszakában, amikor oly sok minden történik velük.
Ha mégoly életlen és rövid hatósugarú is az újszülöttek látása, a babák már ekkor egyértelműen vonzódnak az emberi arcokhoz és mintázatokhoz, az éles körvonalakhoz és a mozgó tárgyakhoz. Ezek sokkal inkább fölkeltik a kisbabák figyelmét, mint a mozdulatlan tárgyak, a sima felületek és a tömör alakok.
Mit hall a baba?
Már az újszülötteknek is jó a hallásuk, s gyakorlatilag minden emberi hangot meghallanak. Születésük után 10 perccel már képesek azonosítani a hangok forrását és azok felé fordítani a fejüket. Annak megállapítására, hogy mennyire tudják a csecsemők megkülönböztetni a hangmagasságokat, a kutatók egy különleges cumit készítettek, amely mérte a szopó mozdulatok gyakoriságát, és összeköttetésben állt egy hangfelvétellel. A l-játszott hang a szopás gyakoriságától függően lett magasabb vagy mélyebb. A kutatók úgy találták, hogy a kisbabák általában olyan szopási ütemre álltak be, amelyhez magasabb hangok tartoztak. Minél közelebb állt a lejátszott hang magassága az anya hangjának magasságához, annál jobban fölkeltette a csecsemők érdeklődését.
Úgy tűnik, a csecsemők egy része már úgy jön világra, hogy több hasonló hang közül képes kiválasztani az anyjáét. Egyes pszichológusok szerint ennek a képességnek az lehet a magyarázata, hogy a csecsemők már a méhben megismerkednek anyjuk hangjával. Egy másik feltételezés szerint az újszülöttek nem anyjuk hangját ismerik fel, hiszen az tompítva és torzítva juthatott csak el a méhbe, hanem beszédének jellegzetes ritmusát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ford módszer kialakítása

Az alvási és etetési időbeosztás az első év alatt tíz alkalommal változik meg, hogy minden …

Leave a Reply