Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemő reflexei és a beszédkialakulás

A csecsemő reflexei és a beszédkialakulás

Milyen reflexei vannak az újszülöttnek?
Az egészséges újszülöttek veleszületett önkéntelen válaszai közül a keresési reflex a legfontosabb. Ennek köszönhető, hogy a gyermek az érintés felé fordul, és kinyitja a száját. Ez a reflex teszi lehetővé, hogy a baba táplálkozzék anyja mellén, már jóval azelőtt, hogy látná vagy szagáról felismerné a mellbimbót, s tudná annak rendeltetését.
A Moro-reflex egy század eleji német gyermekorvosról kapta a nevét. Akkor figyelhetjük meg, ha a csecsemő megriad egy erős hangtól, vagy váratlanul megváltozik a testhelyzete. (A felnőtteknél megriadási reflexnek nevezzük az ennek megfelelő reakciót.) A csecsemők ilyenkor szétvetik karjukat és lábukat, majd összeszorítják öklüket, és ölelésre emlékeztető mozdulattal behúzzák karjukat. Elképzelhető, hogy a Moro-reflex ősi mozdulat, amely azt a célt szolgálta, hogy a csecsemők biztonságosan megkapaszkodhassanak anyjuk testén.
Egy harmadik fajta önkéntelen válaszmozdulat az úgynevezett Babinski-reflex, amely arról a francia ideggyógyászról kapta a nevét, aki 1896-ban elsőként írta le. Ha megsimogatjuk egy csecsemő talpát, lábujjai szétterülnek és felfelé fordulnak. E reflexek megléte a baba egészségének jele.
Az anya rövid szótagokból álló, kedveskedő gügyögése nem csupán a szeretetet fejezi ki, hanem egyben a legjobb módszer a beszéd tanítására is. A magas hangokban és megnyújtott magánhangzókban gazdag anyai „bababeszéd” a legalkalmasabb a csecsemőkkel való kommunikációra, mivel a kicsik hallása a magas hangtartományokban a legjobb. Újszülöttek jelenlétében mindenki automatikusan gügyögni kezd.
A beszéd fejlődése föltehetően több tényező – a hallás, a felfogás fejlődése, a nyelv és az ajkak mozgatásának képessége és elsősorban a szülői beszéd jelentette ingerek – hatása alatt áll. A kisbaba 4-5 hetes korában már elmosolyodik, ha meghallja anyja hangját. Két
hónappal később gőgicsélve válaszol is neki. Ekkor tulajdonképpen már beszélget, készül a jövőre, amikor majd érthető szavakat is ki tud mondani. Bár előbb-utóbb minden egészséges kisbaba megtanul beszélni, a pszichológusok szerint a gügyögésnek éppen az a jelentősége, hogy a csecsemők beszédfejlődésének megindulását segíti elő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply