Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A devizahitel alakulása

A devizahitel alakulása

A deviza spekulánsok után következő másik fontos csoport a nemzetközi kereskedőké.
Ezek ipari és kereskedelmi profitot kívánnak realizálni a külkereskedelemben, s az árfolyamkockázatot óhajtják lefedezni. Ennek az a lényege, hogy a szállítási szerződés megkötése és a vételár beérkezése közötti időszakban esetleg ellépő árfolyamváltozásokat akarják kiküszöbölni. Ennek a határidős (forward, futures, termin) üzletek a formái. Lényegük, hogy egy későbbi, a kötést több mint két nappal követő időpontban, a kötéskor meghatározott árfolyamon történik az átváltás.
A harmadik csoport a pénzügyi közvetítő rendszeré, bankoké, alkuszoké, amelyek ügyfeleik megbízásából és számlájára, vagy saját számlára vásárolnak és eladnak, azonnali vagy határidős üzletek formájában devizát és valutát. Költségeiket és nyereségüket az az árréshez hasonló árfolyamkülönbség tartalmazza, ami a deviza vagy valuta eladási és vételi árfolyam között mutatkozik.
Az azonnali árfolyamot devizatartalékai terhére átmenetileg képes befolyásolni a monetáris hatóság, általában a jegybank. Ezt azonban csak akkor érdemes megtennie, ha nincs alapvető egyensúlyhiány, különben hiába áldozza fel veszteséggel a tartalékok egy részét. A tartalékokra más célra is szükség van, pl. import kifizetésére exportbevételek hiányában stb.
A határidős árfolyam egy induló spot árfolyam és a két devizakamatláb különbsége alapján egyértelműen meghatározott. A spot elsősorban az ország gazdasági és társadalmi helyzetének a megítélése, s a piaci résztvevők várakozásai, valamint a deviza napi, illetve ennél rövidebb időtartam alatti kínálata és kereslete határozza meg. Adóminősítők, szaksajtó, hírek vannak befolyással az árfolyamra. A rendszeres időközökben publikált nemzetközi fizetési mérlegek foglalják össze a nemzetközi pénzáramlásokat, s ezek jelentősen befolyásolják a befektetők elhatározásait.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply