Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A devizahitel rövid ismertetése

A devizahitel rövid ismertetése

Rövid lejáratú hitelek ismertetése és fajtái:
A gyártás alatti, kiszállítás előtti, pre-shipment (pre-export) finanszírozás:
Tipikus export-előfinanszírozási konstrukció, amely az eladót a gyártás és kiszállítás időszakára, illetve az exportárbevétel befolyásáig finanszírozza.
Alapja az exportőr vállalata kockázatának és az összes-exportforgalmának felmérése. Ritkán bankgarantált, egyébként majdnem mindig rulírozó, azaz a megállapodás tartamán belül, a visszafizetés arányában, ismételten igénybe vehető hitelkeret.
A hitelkeret nagysága jelentős mértékben függ az adós általános pénzügyi helyzetétől. A hitel igénybevételének előfeltétele, hogy a deviza kinnlevőség beszedéséről a hitelt nyújtó bank gondoskodjon. Amennyiben ez bármely okból nem történne meg (az eladó nem szállít), akkor az exportőr tartozik forintért valamelyik kereskedelmi banktól devizát vásárolni és a hitelt a banknak visszafizetni. Ezért a hitelező a kiszállítás napjáig ún. delivery risk-et, azaz szállítási kockázatot, ezt követően ún. payment, vagyis fizetési kockázatot visel. A kedvezményezettet terheli viszont az árfolyamkockázat.
E kölcsönformánál nem forint-, hanem devizakamatot alkalmaznak. Ezek két részből tevődnek össze: az 1, 3, 6, 9 vagy 12hónapos LIBOR-ból, továbbá a bank által alkalmazott spreadből, azaz kamatfelárból. A spread ¾-2% p.a. között mozog és az adott ügylet során nem változik. Mindehhez járul 0,5-1% p.a. rendelkezésre tartási jutalék (commitment fee) és (példaként) 5/8% flat (azaz egyszer fizetendő) kezelési költség (front end fee).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply