A dugványozás

Az ivartalan szaporítás leggyakoribb módja a dugványozás. Meglehetősen sok egynyári növényünket zölddugványozással szaporíthatjuk. Egyes növények ugyanis a mi klímánk alatt nem érlelnek csíraképes magot, mások magvetéssel nem tartják meg fajtaazonosságukat. A zölddugványozáshoz anyanövényekről kell gondoskodnunk. A virágágyakban díszlő növényekről hajtást szedünk augusztus második felében. A megszedett hajtásokat árnyékos, hűvös helyre visszük és azonnal 5-10 centiméteres kis dugványokat készítünk. A megvágott zölddugványokat vízbe dobjuk, hogy meg ne fonnyadjanak.

Ezután 10-es nagyságú cserepeket félig töltünk homokos-komposzt és lombföld keverékével és erre kerül a dugványozáshoz használható közeg: leggyakrabban mosott folyami homok, ebbe dugványozunk. Egy – egy 10-es cserépbe 7-8 dugványt helyezhetünk el. A cserepeket hidegágyba rakjuk egymás mellé és sűrűn árnyékolva teljesen zártan tartjuk, meleg párás levegőben. Legjobb, ha az üveg felett 3-4 cm magasan fa – vagy nádrács árnyékolót helyezünk el. A begyökeresedés előrehaladásával az árnyékot csökkentjük és a dugványokat fokozatosan a levegőhöz szoktatjuk.

Megjegyezzük, hogy minél hosszabb ideig tart egy-egy dugvány meggyökeresedése, annál nagyobb a veszély, hogy kórokozó gombák vagy baktériumok elpusztítják, ill. fejlődésében gátolják. Fontos tehát siettetni a kallusz-, ill. gyökérképződést. A begyökeresedett, kész dugványokat cserépbe vagy ládába, komposzt, lombföld és homok egyenlő arányú keverékébe ültetjük. A cserépbe vagy szaporító ládába ültetett növényeket langyoságyban tartjuk mindaddig, amíg a növényanyagot fel nem használjuk.

Későbbi szaporítás esetén a kész dugványokat áprilisban langyoságy talajára is ültethetjük, ezeket aztán innét visszük ki végleges helyükre. A dugványokat mindig csak május 15-e után, a tavaszi fagyveszély elmúltával ültethetjük állandó helyükre. Ha növényeink megnyúltak, akkor visszametsszük őket, hogy elbokrosodjanak. A dugványokat épp úgy, mint a magvetés útján szaporított palántákat, a kiültetés előtt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez és a levegőhöz, tehát eddzük. A nem gondosan edzett palánták levelei kiültetéskor a napfény hatására könnyen leégnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás