Begónia

A Begóniafélék családjába tartozó növényünk nevét Michael Begon Domingó kormányzójáról nevezték el, aki a 17. században élt. A Begónia a trópusokon honos, nálunk egynyári és cserepes dísznövényként termesztik. Húsos levelük részaránytalan. Egyivarú egylaki virágai aszimmetrikusak, és nagyon változatos felépítésűek. Hajtásaik és leveleik dugványozva könnyen fejlesztenek járulékos gyökereket.

AZ egynyári Begónia szív alakú levele tompa hegyű, fényes, zöld vagy barna színű. Piros, rózsaszín és fehér virágai kis fürtökben jelennek meg.
A Begóniát magról szaporítjuk január második felében. Szaporító ládába vetjük laza szerkezetű lombföld és folyami homok egyenlő arányú keverékébe. Igen apró a magja, ezért a vetést nem földdel, hanem üveglappal takarjuk le. Az üvegre újságpapírt helyezünk árnyékolónak, amíg a csírázás meg nem indul. A magvetést tartsuk nedvesen, kézi permetezővel öntözzük. A Begóniát kelés után azonnal tűzdelni kell. Az első áttűzdelés után a növények erőteljesen fejlődnek s hamarosan elérkeznek a második áttűzdelés időszakához.

Növényeinket a tél végi időszakban 20 C° hőmérsékleten tartjuk. Gondos kezelés és öntözés után növényeinket a májusi fagyos napok (május 15.) elmúltával állandó helyükre ültethetjük. Azokat a fajtákat, amelyek karácsonykor is dúsan virágoznak, júniusban vetjük. A nyári magvetést teljes árnyékban tartjuk a kelésig. Kelés után félárnyékon neveljük növényeinket. Az első áttűzdelés után a Begóniákat 7 cm-es cserepekbe ültetjük, és ezekben virágoztatjuk.

A telt virágú változatai csak dugványozással szaporíthatok. Dugványai csak akkor alkalmasak szaporításra, ha egy vagy két oldalhajtással rendelkeznek, közvetlenül a dugvány metszlapja fölött. Ha bokros növényeket akarunk nevelni, akkor egy cserépbe több növényt összeültetünk. Dugványozása az év bármely szakaszában végezhető.

A Begóniát gyakran károsítja baktérium és gombabetegség. A betegségek megelőzése érdekében a termőföldet és a szaporító ládákat fertőtleníteni kell gőzöléssel vagy formalinos oldattal. A túlöntözés elősegítheti a betegségek fellépését.
Kedvelt egynyári növény a Begónia, gazdagon és sokáig virágzik. Az alacsony fajtáit szegélynövénynek, magasabb fajtáit virágágyak és balkon beültetésére használják. Kedvelt cserepes növényünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyümölcs a kiskertben

Mit? Hová? A gyümölcstermő növények legtöbbjének – a haszon mellett – díszítő értéke (virágzat, lomb, …

Hozzászólás