Kezdőlap / Állatok / Macska / Az ivarérett macska

Az ivarérett macska

A macska előbb éri el az ivarérettséget, mint a testi fejlődést. Körülbelül 7-12 hónapos korukra lesznek ivarérettek.
Ez függ:
-a fajtától
-az ivartól
-a tápláltságtól
-az ápoltságtól
-a geográfiai környezettől
-és egyéb tényezőktől is.

A nőstény macska általában 7-12 hónapos kora körül lesz ivarérett, az első ivarzás időpontja függ az évszaktól, és attól, hogy egy vagy több macskát tartunk-e együtt. A macska szezonálisan poliösztrusos állat. Ez azt jelenti, hogy van egy aktív szexuális időszaka, ami tél végétől őszig tart. A legaktívabb időszak február és április között tart. Szeptembertől januárig egy nyugalmi időszak van. Az ivarzás 4-5 napig tart, 2-3 hetes gyakorisággal.
A legzavaróbb talán a szűnni nem akaró nyávogás, de még vannak egyéb jelek is. Ilyenek, hogy a cica a hátán hempereg, hízeleg, dörgölőzik.

A kandúr cica általában 8-10-12 hónapos korára lesz ivarérett. Ennek legfeltűnőbb jele a vizelet szagának megváltozása. Ráadásul még “jelölget” is, és nem lehet felszámolni a jellegzetesen bűzös vizelet szagot. Főként tavasszal, a szexuálisan aktív időszakban fokozódik a kandúr ilyen jellegű tevékenysége. Ilyenkor látványosan agresszívabbak lesznek, ezért még össze is verekednek más kandúrokkal. Ettől kisebb sebeket, sérüléseket szereznek, és kialakulhat az úgynevezett nyálmirigy-gyulladás.

A macska független lény,ezért a párzásuk sem egyszerű. Jellemük, félénkségük, gátló tényező lehet a szaporodási folyamatokban. Ha ezt a gátlást ivarzáskor a két egyed nem küzdené le, akkor a macskafaj kihalásra lenne ítélve.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás