Kezdőlap / Állatok / Macska / A macska fegyvertára

A macska fegyvertára

Az ölünkben ártatlanul szunyókáló macskánál békésebb látványt elképzelni sem lehet, de jó , ha tudjuk, hogy kedvencünk tulajdonképpen ragadozó állat. Kis vadászunk fegyverzetét éles karmok és harminc fogból álló állkapocs alkotják.
A négy, hegyes szemfog könnyedén megragadja a zsákmányt és végez is vele. A borotvaéles zápfogak, melyek közül kettő tépőfoggá alakul, apró darabokra vágják a falatot, a parányi metszőfogak pedig a csontok megtisztítását szolgálják. Ez utóbbiak a bunda tisztításában is fontos szerepet játszanak.
Az ollóként működő állkapocshoz tapadó izmok az alsó állkapcsot oldalirányban is mozgatják. Egyetlen gyengéjük, hogy hamar elfáradnak, ezért a macska hol az egyik oldalon rág, hol a másikon. A leharapott húsdarabokat egy kevés nyál segítségével nyelik le, a hátralevő munkát azután az erős gyomorsavak végzik el.
A mancsok tőrszerűen ívelt karmai legtöbbször egy puha tokban rejtőznek. A tok nemcsak azt akadályozza meg, hogy a karmok eltompuljanak, hanem azt is, hogy zajt csapjanak. Járás közben ugyanis csak a bársonytalpacskák érik a talajt, ezért tud a macska nesztelenül osonni. A macska egy inakból és izomkötegekből álló bonyolult szerkezet segítségével tudja karmait kiereszteni és utána visszahúzni. A karmoknak nemcsak a zsákmány megragadásánál van jelentősége. A macska ezekkel védi meg magát, karmaival kapaszkodik fel a fára, és kampóként használja, ha valamit oda akar húzni magához.
Mivel a karmok állandóan növekednek, tisztításuk fárasztó kötelessége a cicának. A házimacska a karmait élesíti, amikor a fák törzsét, a bútorokat, vagy éppen a pont erre a célra kialakított kaparófát karmolássza. A cica ilyenkor ledörzsöli az elkopott szaruréteget. A hátsó lábai karmairól fogai segítségével távolítja el a külső szaruréteget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sziámi macska

Az egyik legkedveltebb macskafajta a sziámi. A fajta a Távol-Keletről származik, nevüket Sziámról, a mai …

Hozzászólás