Kezdőlap / Állatok / Macska / A macska szaglása

A macska szaglása

A kutyákkal ellentétben a macska nem szimatol a zsákmánya után, hanem türelmesen les rá. A szaglás a macskáknál kizárólag a fajtársakkal való kapcsolattartást szolgálja. A kandúrok illatokkal jelölik meg felségterületüket. Magasra tartott, enyhén remegő farokkal néhány csepp vizeletet permeteznek a bokrokra. A jelzések erős, csípős szaga még a mi kevésbé érzékeny orrunkkal is jól érezhető. A kandúrok valószínűleg nem csak a jelzés gazdáját ismerik fel, hanem arra is rájönnek, milyen friss a szagminta.
Alkalmanként a macskalányok is permeteznek pár csepp vizeletet, ám ők elsősorban az emberi orr számára érzékelhetetlen illatjeleket kedvelik, melyeket a mancsukon levő illatmirigyek segítségével helyeznek el. A kandúrok valósággal megrészegülnek ettől az illattól és nagy előszeretettel dörgölik pofájukat az ilyen helyekhez.
A macskák saját gazdájuk illatát is megismerik. Gyakran éppen azért dörgölőznek, hogy a gazda illata beleivódjon a szőrzetükbe.
Bizonyos növények, mint például a kakukkfű vagy a macskagyökér valósággal tűzbe hozzák a macskákat. Először a pofijukat dörzsölik hozzá ezekhez, majd kéjesen hemperegni kezdenek. Más szagok viszont kifejezetten idegesítik a macskákat. A citromot vagy a narancshéjat messzire elkerülik, és amennyiben az orruk alá dugjuk ezeket, fintorogva távoznak.
Megfigyelték azt is, hogy a macskák időnként valósággal megdermednek, egy pillanatra szinte ijesztően bambává válnak. Ilyenkor nemcsak az orrukon, hanem a nyitott szájukon át is vesznek levegőt. Felhúzott felső ajkuk miatt úgy tűnnek, mintha viszolyognának valamitől, pedig ilyenkor csak valami ismeretlen illatra lesznek figyelmesek. A kandúrok olyankor szimatolnak így, ha egy párzásra kész nőstény vizeletének szaga csapta meg az orrukat. Ilyenkor az ún. Jakobson-szervük lép működésbe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Leave a Reply