Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Az egynyári virágok meghatározása

Az egynyári virágok meghatározása

Ki ne ismerné a szép virágos kerteket, amelyek tarkabarka, illatos virágaikkal annyi kedves percet szereznek az embereknek; és ugyan ki ne gondolt volna arra, milyen jó lenne ezekkel a szép virágokkal díszítenie otthonát. Hogy ezt rövid idő alatt megvalósíthassa, legalkalmasabb, ha egy-és kétnyári virágokkal ülteti be kertjét, esetleg erkélyét, vagy ablakában elhelyezett virágládáját, és velük ékesíti szobáját.

Mit is nevezünk egynyári dísznövényeknek? Az egynyári dísznövények fogalomkörébe azokat a növényeket soroljuk, amelyeknek élettartamuk egy vegetációs periódus, vagyis tavasztól őszig tart. Az egynyáriak közé soroljuk azokat a növényeket is, amelyek eredeti hazájukban ugyan évelők, de nálunk télen kifagyhatnak, ezért minden évben újra és újra elvetjük magjukat. Az egynyári virágok közül azok az értékesebbek, amelyek egész nyáron át virítanak, pl. a tátika. Egyesek virágzása azonban nem tölti be az egész nyarat, ezeket efemernek nevezzük. Ilyenek a búzavirág, a díszmák stb.

Vannak azután olyan díszítő hatású, hazájukban évelő növények, melyeket azért sorolunk az egynyáriak közé, mert a második és harmadik életévükben nem virágoznak olyan gazdagon, mint a magvetés első évében. Ezért célszerű, ha évente újból elvetjük magjukat. Ilyenek pl. a díszmályva, a tátika stb. Általában megállapíthatjuk, hogy nincsenek oly éles különbségek egynyáriak, kétnyáriak és évelők között, mint ahogyan azt sokan hiszik. Igen sok esetben az egynyáriak egy második és harmadik telet is átvészelhetnek, ha a telek enyhék, és így több éves növényekké válhatnak.
Az egynyári dísznövények legkorábban május közepétől vagy végétől nyílnak. A kertésznek és a virágkedvelőnek azonban már márciusban, áprilisban szüksége van virágzó növényekre. Célját úgy tudja elérni, ha kora tavasszal virágzó növényeket ültet. Ilyenek az úgynevezett kétnyári növények.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Téli sárgadinnye

A téli sárgadinnyék Magyarországon sajnos ma már kevésbé ismertek. Pedig ha kutakodunk a történelmünkben, akkor …

Hozzászólás