Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Kétnyári szegfűk

Kétnyári szegfűk

A török-szegfű vagy szakállas szegfű (D. barbaratus) a Pireneusokban, az Alpesekben, Erdélyben és a Balkánon honosak. Az alacsony fajták 25 cm, a magas fajták 40-50 cm magasak. Levelei lándzsa alakúak, sötétzöld színűek. Virágzata ernyős. Egyes virágai a hajtások csúcsán jelennek meg. Virágzási idejük június-július. Virágai egy színűek vagy tarkák, egyszerűek félig teltek vagy teltek. Színük fehér, rózsaszín, skarlátpiros vagy sötét-piros.

Grenadinszegfű magassága 30-50 cm, merev szárú, virágainak sziromlevele fűrészes szélű, bemetszett. Virágai égőpiros, sötétpiros, rózsaszín, sárga és fehér színűek vagy tarkák. Virágzásuk júniustól július végéig tart. A grenadinszegfűk egyszer virágzók.

Korai törpe szegfű. Igen koraiak, virágzásuk kezdete június eleje. 25-35 cm magas, zárt bokrot képeznek. Telt virágú, levele keskeny, szalag alakú, hamvas szürkéskék. Viráguk színe fehér, rózsaszín, piros. Virágzása három hétig tart. A virágok átmérője hat cm. Szaporítása magvetéssel történik hidegágyban, júniusban.
A török-szegfű vetési ideje május vége, a grenadin szegfűé június első fele.Magját hidegágyba vetjük. .
Gondos kezelés és öntözés után palántáinkat szeptember középén ültetjük állandó helyükre. A szegfű istállótrágyázott, jól előkészített talajt kíván.

A török-szegfűt 25-40 cm-re, a grenadin szegfűt 20-30 cm-re ültetjük. Palántázáskor a növényeket megöntözzük. Az őszi munkákhoz tartozik a kapálás, gyomlálás és öntözés. A szegfűtöveket télen nem kell takarni, ha azok az ősz folyamán jól begyökeresedtek.
Kedvelt virágunk a szegfű. Felhasználjuk virágágyakba ültetve, ablakdíszítésre. Kellemes és szép vágott virág.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás