Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Őszirózsa (Callistephus)

Őszirózsa (Callistephus)

A Fészkesvirágúak családjába tartozik. Régi neve Aster. Hazája Kína, ahol lila színű, egyszerű virágú növény. Az őszirózsát 1731-ben egy hittérítő misszionárius hozta be Franciaországba, s innen terjedt el Európa szerte. Főleg német termesztők és nemesítők foglalkoztak igen szép sikerrel az őszirózsa új fajtáinak nemesítésével, akikhez később az amerikai virágkertészek is csatlakoztak.
Magassága 20-80 cm. Rövidnappalú növény. Levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak. Virágzata fészkes, fehér, sárga, rózsaszín, piros, lila és kék színekben tündöklik. Színekben az egyik leggazdagabb dísznövényünk.
Fajtákban igen változatos növény. Következőképpen csoportosíthatók.
Óriás virágúak: magasságuk 50-80 cm. Ismerünk fehér virágú, rózsaszínvirágú, kék virágú, piros virágú, sárga virágú fajtákat.
Kis virágúak: 40 cm magas rózsaszín, sötétlila és skarlátpiros színűek
Bazsarózsa alakúak: színük halványkék és tűzpiros
A fenti csoportosítás mellett megkülönböztetünk néhány korai fajtát.

Magvetéssel szaporítjuk, márciusban melegágyba vagy langyoságyba vetjük. Az áttűzdelés az eredményes termelés szempontjából elengedhetetlen. Sűrű vetés esetén a növények könnyebben kaphatnak gombabetegséget és a palánták megnyúltakká válnak. Szereti a jó erőben levő, de semmi esetre sem frissen trágyázott földet. Az ültetési távolság a fajta magasságától függően 20-35 cm.

A nagy nyári hőségben gondoskodjunk a növények vízellátásáról. Öt-hatszori kapálással a virághozamot emelni tudjuk.
Az őszirózsának veszélyes ellensége a „hervadásos vész”. Ha megvizsgálunk egy megbetegedett tövet, akkor láthatjuk, hogy a gyökereknél kettévágott tő színe feketés barnás. A betegséget helyesen megválasztott vetésforgóval és talajfertőtlenítéssel lehet megelőzni. Ismerünk a betegséggel szemben érzékeny és ellenálló fajtákat.

A virágzat alakjában és termetében változatos őszirózsát vágott árunak és virágágyak beültetésére használjuk. Az alacsony bokros növekedésű fajtákat virágágyak beültetésére használják. Ezeket szokták virágzó állapotban cserépbe ültetni és így értékesítik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás