Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A félelmetes krupp

A félelmetes krupp

A kruppos köhögés bizony annak , aki már hallotta egyszer , minden bizonnyal ” felejthetetlen ” lesz . Annyira jellegzetes , sípoló , ugató a köhögés hangja , amely ráadásul percről – percre csak rosszabb lesz , ha nem érkezik időben a segítség nagyon súlyos állapot alakulhat ki ( sajnos ez a cikk írójának sokszoros tapasztalata ) . Ez a borzasztó hang azért alakul ki , mert a hangszalagok alatt a gyulladásnak köszönhetően beszűkül a légút , így sokkal kisebb helyen kell átpréselődnie a levegőnek légvételkor . Ha a gyulladás a hangszalagokra is átterjed , rekedtséget is okoz.
Az első , és egyik legfontosabb , bármennyire is ijesztő ez az állapot , őrizzük meg nyugalmunkat – amennyire ezt lehet , főleg a gyerek érdekében . Neki épp elég félelmetes a küzdelem azért , hogy elég oxigénhez jusson . Nyugtassuk meg a kicsit , amennyire csak lehet , és kezdjünk hozzá a tünetek ellátásához ( ha először fordul elő , jobb , ha azonnal kórházba visszük a kicsit ! ) !
Sokan nem hisznek a régi gyógymódokban – pedig egyik leghatásosabb művelet , bármilyen köhögés esetén – vizes ruha a nyakra .
Ezután adjunk köptetőt , ami az esetleges váladékot megoldva a beszűkült légutat szabadabbá teheti . A folyadékpótlás is nagyon fontos – a hideg innivaló is segíthet , valamint a calcium is jó hatású lehet .
Ha mód van rá – és érdemes is beszerezni , amennyiben a gyereknek többször előjön ez a roham – üljünk le vele inhalálni minél előbb . Ha erre nincs lehetőségünk , akkor valamilyen módon próbáljunk neki párás levegőt biztosítani – ablakot tárjuk ki , vagy a kicsit öltöztessük fel jól , és vigyük ki ,ha más megoldás nincs , akkor a hűtőajtót kinyitva álljunk előtte pár percig , vagy a forróvizet engedve próbáljunk gőzölni .
Sajnos többnyire az igazi krupp – roham nem oldódik meg ennyitől , de ezeket végigzongorázva mindent megpróbálhatunk , hogy elkerüljük a kórházi kezelést , ha lehet .
Figyeljünk arra , hogy ezek a próbálkozások ne tartsanak 10 – 15 percnél tovább . Ennyi idő elég ahhoz , hogy felismerjük a helyzet romlik – e , vagy esetleg stagnál , majd lassan javulni kezd.
Amennyiben minden erőfeszítés ellenére a sípoló – ugató köhögés nem enyhül , a légzés nehezítetté válna , arcon a hajszálerek kirajzolódnak , orrszárnyi légzés lépne fel , kékülő-szürkülő lenne az arcocska színe – azonnal induljunk orvoshoz ! ! ! Ebben az esetben vénásan kap gyógyszert a gyermek , hogy a légút beszűkülését visszafordítsák minél előbb . Ezután pedig inhalálásra is szükség van , ami tovább enyhíti a rémisztő tünetet .
Jobb esetben ez az állapot amilyen rohamosan alakul ki , olyan gyorsan enyhül is . Amennyiben láz is társul a köhögéshez , valószínű , hogy antibiotikus – kúrát is javasolnak a gyors gyógyulás érdekében , a felülfertőzések elkerülése végett , mivel konkrétan a kruppot többnyire vírusfertőzés okozza , így ez a kúra nem minden esetben szükséges .
Van egy szteroid – tartalmú kúp is már forgalomban , ami segíthet otthon – de sajnos képtelenség megtudni , hogy abból vajon mennyi szívódik fel ,főleg abban az esetben okoz ez gondot , ha a kúp ellenére is kórházba kell menni , mert ezen gyógyszer túladagolása is veszélyes.
Jellemző a kruppra , hogy kisfiúknál gyakrabban fordul elő , mint kislányoknál , és többnyire éjszaka vagy kora hajnalban tör elő , főleg ősszel és télen , ködös vagy nagyon szeles időben . Egészen pici korban – pár hónaposan – jelentkezhet először , majd megfigyelhető ,hogy az esetleges kiújulás az év melyik szakára jellemző .
Ezen betegség oka egyenlőre még nem ismert – öröklött hajlam , veleszületett gégeszűkület miatt is előfordulhat .
Pontosan azt sem lehet megmondani , mikorra szűnik meg végleg ez a félelmetes betegség . Az esetek többségében a gyerekek növekedésével , ellenálló képességük erősödésével egyre enyhébb lefolyású lesz , majd eltűnhet végleg kisiskoláskorra körülbelül .
A gyógyszerek közül ne felejtsük ki a homeopátiát sem – nagyon jó hatású például az immunerősítő golyócska (a cikk írójának tapasztalata , mióta használják , sokkal ritkábbak a megbetegedések , ha mégis előfordul , enyhébb lefolyású ! )
Remélem sikerül annyi információt megtudni minden érintettnek a kruppról , hogy esetleges előfordulás esetén már határozottan fel tudjanak lépni , és kétségbeesés helyett gyors döntésekkel tudnak majd segíteni gyermekükön !

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

1 hozzászólás

  1. Bartok Agnes

    Sziasztok mi mar 3 x voltunk korhazba ez miatt 1 evesen feb aztan 2 evesen februarba es 3 evesen decemberbe , megtanultam hogy amikor neki fog kohogni akkor elviszem doktorhoz hogy ne erje utol a fulladas es hamarabb gyogyuljon. Ribomunil imun erosittot szed szeptembertol es ugy vettem eszre hogy nem olyan sujjos mar a betegsege, minden jo a friss levego hide meg minden de egy ora kb es meginrt ugyan ugy kohog, szerintem jobb meg elozni a panikot is meg a befulladast is ha elmegyunk dr hoz ha nem muszaj ugy sem adnak venas injekziot

Leave a Reply