Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Újszülöttek szűrővizsgálata

Újszülöttek szűrővizsgálata

A szűrővizsgálatok fontosak minden életkorban- de különösen figyelnünk kell az újszülöttekre, hiszen az időben elkezdett kezelésekkel visszafordíthatatlan károsodásokat kerülhetünk el.
Az újszülöttosztályon töltött rövid idő alatt gondos megfigyelésnek köszönhetően súlyos betegségekre derülhet fény még mielőtt az tüneteket okozna.
Vannak viszont olyan kóros állapotok, amelyeket csak szűrővizsgálatok segítségével tudunk időben felfedezni. Ilyen speciális vizsgálat például a phenylketonuria (PKU- ez egy enzim- betegség), a galactosaemia (a szénhidrát-anyagcsere zavarának egyik fajtája), a hypothyreosis (a pajzsmirigy- hormon hiánya) korai felismerésére irányuló kötelező szűrés. Ezt 6 napos korban végzik szűrőpapírra cseppentett, beszárított vércseppekből, amelyet az erre kinevezett laboratóriumokban vizsgálnak meg. Így derülhet fény időben a veleszületett hormon- vagy enzimhiányos betegségekre.
Amennyiben ezek a tesztek eltérést mutatnak, az orvosok gondoskodnak a csecsemő családjának értesítéséről, visszarendeléséről, illetve a kezelés mielőbbi megindításáról is természetesen. Ennek köszönhetően a diétás vagy a gyógyszeres kezelés idejében megkezdhető és meg is kell kezdeni annak érdekében, hogy a gyermek szellemi- vagy testi visszamaradottságát megakadályozzuk.
Hasonló fontosságú vizsgálat a csípő szabad mozgathatóságának szűrése is. Az egészséges újszülöttet a hátára fektetjük, csípőben hajlított combjait kifelé forgatjuk, a két comb közel 180 fokos szögben széjjelterpeszthető(mint egy „nyitott könyv”). Csípőficam esetén viszont ez a szög sokkal kisebb, vagyis nem lehet ilyen mértékben a combjait terpeszteni. Fontos szerepe van a csípő rendellenességének korai felismerésére, mert az időben megkezdett terápia itt is megelőzheti a csípőficam kialakulását a megfelelő eszközök használatának köszönhetően.
Szintén fontos a hallás vizsgálata is. Újszülöttosztályokon 80decibel erősségű hangot kibocsátó audiométerrel végzik a szűrést. Nagyothallás esetén később speciális vizsgálatokkal megállapítható, hogy szükséges- e a korai halláskezelés, esetleg a hallókészülék használata.
Szűrővizsgálatok közé tartozik még a combverőér pulzusának vizsgálata. Amennyiben ez nem tapintható, vagy gyengén érezhető veleszületett szívbetegség irányában indul vizsgálat.
Országosan is kezdeményeznek még további betegségekkel kapcsolatosan kötelező szűrővizsgálatokat(enzimhiány-betegségekkel kapcsolatban is), mert ezek segítségével újabb súlyos betegségektől tudjuk megvédeni gyerekeinket, illetve időben felismerve a korán megkezdett kezelés eredményeképpen súlyos állapotokat kerülhetünk el.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply