Kezdőlap / Művészet és kuktúra / A film megjelenése Kolozsváron

A film megjelenése Kolozsváron

A film megjelenése Kolozsváron

Kolozsvár, a kezdetekkor, a filmgyártás egyik központjának számított, mely nem maradt el Budapest mögött.
Kolozsváron 1899-től a vándormozisok filmvetítések céljából többször bérbe vették a Farkas utcai Nemzeti Színház épületét. Ezek közé tartozott 1899 januárjában Benkő M. Janovics Jenő valószínűleg tőle vásárolta meg, vagy vette bérbe azokat a rövidfilmeket, melyek az általa szintén 1899 januárjában rendezett darab (Blumenthal: Mozgó fényképek című, három felvonásos bohózat) bemutatásakor kerültek levetítésre. Janovics később is szívesen használta fel a filmvetítést a színi előadásokban, például 1913-ban, Az ember tragédiája bemutatásakor.
Kolozsváron az első állandó mozi 1906. augusztus 25.-én nyílt meg, Udvary András kocsigyártó jóvoltából, aki erre a célra bérbe vette a nem túl jó hírű Wesselényi utcai Mezei szálló nagytermét. Ez kezdetben nem ment jól. Rossz szagú, piszkos kis odú volt, ahova a magasabb társadalmi rétegek képviselői nem igen mentek el. Közönsége sorai között a cselédek, és bakák voltak túlsúlyban.
A mozi népszerűségének növekedését elősegítette, hogy az üzletekben megjelentek a budapesti Kertész Tódor és az Árkád Bazár árjegyzékében is szereplő, kis házi mozgókép vetítőgépek (pl: Kováts P. és fiai üzletének főtéri kirakatában is ott voltak). Mivel néhány gazdagabb szülő ilyet ajándékozott karácsonyra gyermekének, ez nagyban elősegítette, a mozi elfogadását.
A második mozi Kolozsváron 1907 május 8.-án nyílt meg, a sétatéri „ujvilág” nevű rossz hírű vendéglő egyik helyiségében. Ez a közönség csalogatására a „tudományos” jelzőt használta, ami be is vált. További mozi nyílt 1908 február 26.-án a Főtéren, mely Rózsa Lajos villanyszerelőhöz köthető.
Kolozsváron a filmkészítés Udvari András, mozi tulajdonos próbálkozásával indult meg 1907-ben. Példáját Rózsa Sándor mozi tulajdonos is követte 1913-ban. Az első kolozsvári játékfilm (Az apacsnő szerelme) felvételére 1913-ban került sor ismert arisztokraták szereplésével, a kolozsvári jótékony nőegylet kezdeményezésére. A forgatást a budapesti Uher Filmgyár vállalta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás