Kezdőlap / Étel és ital / Az ananász

Az ananász

A népi gyógyászat többféle gyógyhatást tulajdonít az édes és lédús ananásznak-nem teljesen indokolatlanul. Tápanyag azonban nincs benne sok. Egy 81 grammos ananászadag a napi C-vitamin szükséglet negyedét fedezi, de más vitaminokból és ásványi anyagokból nem sokat nyújt.
Az ananász azért került az érdeklődés középpontjába, mert a friss gyümölcsben van egy fehérjebontó enzim, a bromelain. Hatása olyan erős, hogy az ananászültetvényeken dolgozóknak védőöltözetet kell viselniük, nehogy a bőrük károsodjon. Bromelaint a gyógyászat is használ tabletta formájában: olyan betegeknek adják, akik a fehérjéket nem tudják jól megemészteni. 1957 óta mintegy 400 tanulmány látott napvilágot a bromelain különböző felhasználásairól. A jelek szerint hozzájárulhat a vérrögök oldásához és ezáltal a szívbetegségek kezeléséhez. Kedvező hatású orrmelléküreg gyulladás és húgyúti fertőzések esetén. Ezen kívül erősítheti az antibiotikumok hatását is. A bromelaint gyulladásgátló szerként is alkalmazzák ízületi gyulladás esetén. Minthogy feltehetően gyorsítja a szövetek regenerálódását, széles körben használatos a zúzódások, vízhólyagok és rándulások gyógyításában.
A népi gyógyászat egyes vidékeken már régóta használja a friss ananászt egy sor betegség kezelésére. Torokfájás ellen hagyományos gyógyeljárás az ananász lével való gargarizálás, húsát pedig régóta ajánlják hurut, ízületi panaszok, hörghurut és emésztési zavarok enyhítésére. A tartósítás csak kismértékben csökkenti az ananász C-vitamin tartalmát, a bromelaint azonban megsemmisíti. A saját levében és nem valamilyen szirupban eltett ananász alig tartalmaz több energiát, mint a friss gyümölcs: 10 dkg-ja 47 kcal-át a friss ananász 41 kcal-jával szemben. Szüretelése után az ananász már nem lesz édesebb. Érettségét jelzi, ha méretéhez viszonyítva nehéznek érezzük, levelei élénk zöldek, s édeskés, átható illata van.
Ritka esetekben a friss ananász az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Ha ez súlyos, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Hozzászólás