Kezdőlap / Művészet és kuktúra / A film, mint új találmány megjelenése

A film, mint új találmány megjelenése

A film, mint új találmány megjelenése

A mozgókép felhasználásán alapult Edison kinetoscope nevű szerkezete, melynek szabadalmi bejelentése 1891. augusztus 24.-én történt. A kinetoscpe egyetlen néző számára készült szekrényként fogható fel, melybe pénzbedobás után belepillantva a néző egy 10-15 méternyi filmszalagot láthatott leperegni. Így nem volt alkalmas a nyilvános vetítésre. Erre csak az eredetileg fényképészettel foglalkozó Lumiere fivéreknek köszönhetően kerülhetett sor. Találmányukat, a filmfelvételre és vetítésre is alkalmas szerkezetet cinématographe-nak nevezték el. Ők szervezték meg az első nyilvános vetítést, melyre 1895. december 28.-án került sor a párizsi Grand Café nevű kávéház alagsorában.

Magyarországra a film 1896 nyarán, a millenniumi ünnepségek alkalmával érkezett meg. Budapesten a kinetoscope-nak a Városligetben volt egy pavilonja, valamint a Lágymányosi-tó közelében felépült „Konstantinápoly Budapesten” elnevezésű mulatónegyedben. Lumiere megbízottja szintén megjelent Budapesten, és a Royal szálló kávéházi részében szervezett vetítéseket május 10-től 1897 április 5-ig. Ugyancsak Lumiere szakembereihez fűződik a legrégibb magyarországi filmfelvétel (a díszfelvonulásról).

Magyar kezdeményezést jelentett Ungerleider Mór vállalkozása, aki társával, Neumann Józseffel, Velence nevű kávéházában, 1899. december 9.-től 1904-ig, mozgókép előadásokat tartott. Később pedig, 1908-tól elindította Projektograph nevű filmek készítésére és kölcsönzésére irányuló vállalkozását. A mozgóképek készítésének terén az Uránia Magyar Tudományos egyesület járt élen, mely 1901-ben ismeretterjesztő célzattal Zitkovszky Béla vezetésével megszervezte A tánc című műsor illusztrálására szolgáló felvételeket. Az ehhez kapcsolódó előadást Pekár Gyula tartotta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás