Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fogágybetegség klinikai képe, lefolyása és kezelése

A fogágybetegség klinikai képe, lefolyása és kezelése

A fogágybetegség – mint említettük – számos olyan, a fogágyra lokalizálódó betegséget, tünetet foglal magában, melynek hátterében egyéb – szisztémás – megbetegedés is állhat. Ezek ritkábban fordulnak elő. A fogágybetegség leggyakoribb típusa a fogágygyulladás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.
Az ínygyulladás, gingzvitis, a dentális plakk okozta – sokszor fertőzés vagy szisztémás faktorok által kiváltott – gyulladás, mely az ínyszélre lokalizálódik, és a plakk eltávolítását követően teljes gyógyuláshoz vezethet. Az ínygyulladás lehet akut (heveny) vagy krónikus (idült). Akut formáját fertőzések (herpeszvírus is) okozhatják, ínyszéli duzzanattal, pirossággal, fájdalommal, apró hólyagokkal vagy fekélyekkel, esetleg lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. A krónikus ínygyulladás gyakran fájdalmatlan, enyhén vörös, duzzadt lehet, fogmosáskor vérzési hajlam jelentkezik. Az ínygyulladás a kiváltó ok megszüntetésével (fertőzés kiküszöbölése, a dentális plakk rendszeres eltávolítása, azaz a megfelelő szájhigiéné helyreállítása és fenntartása útján) meggyógyulhat. Az elhanyagolt ínygyulladás azonban átmehet fogágygyulladásba.
A fogágygyulladás, parodontitis kifejlődését mindig ínygyulladás előzi meg, de természetesen nem minden ínygyulladás alakul át szükségszerűen fogágygyulladássá. Az ínygyulladás nem megfelelő kezelése, gondozása esetén, az ínyszélből kiinduló gyulladás ráterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a fogmedercsontra és a gyökérhártyára. Ilyenkor kezdetben az ínyszéli hám tapadása a foggyökéren mélyebbre csúszik, sérül, ínytasak alakul ki. A tasak kialakulásával retenciós helyek képződnek, ahol az ételmaradék megreked, plakk rakódik le, és fogkő képződik. Mindezek az ínytasak belső részének további gyulladását, a hámtapadás roncsolását és a fog tartószöveteinek pusztulását okozzák, ami végső következményeként a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.
A fogágygyulladás kezelésében legfontosabb a szájhigiéné helyreállítása. A fogorvos szájhigiénés instrukcióit – melyeknek célja a dentális plakk eltávolítása – pontosan és rendszeresen be kell tartani. Az íny feletti és íny alatti fogköveket el kell távolítani (fogkő-eltávolítás = depurálrís), s ezt rendszeres időközönként, legalább hat hónaponként meg kell ismételni. Igen mély tasakok esetén parodontális (íny-) műtétektől várható segítség.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás