Kezdőlap / Fogászati betegségek / Húzás csak végső esetben

Húzás csak végső esetben

A fogeltávolítás – mióta világ a világ – rémíti az embereket, pedig utána megszűnik a fájdalom. Miért kell egy fogat eltávolítani? Leggyakrabban előrehaladott fogszuvasodás, ebből eredő fájdalom, elhalás, pusztulás miatt. Előfordulhat a paradontosis, azaz a fog rögzítő rendszerének elhalása, ebben az esetben sincs más kiút. Helyzeti rendellenesség is lehet ok a foghúzásra, ebben az esetben ép fogat távolítanak el.
A fogeltávolítás az injekciós érzéstelenítés bevezetése óta fájdalommentes, az antibiotikumok felfedezése óta pedig szinte rizikómentes beavatkozás.
Mit kell tennie a páciensnek foghúzás előtt? Alapos száj- és fogtisztítás után menjen a fogorvoshoz, lehetőleg keveset egyen előtte. Alkoholt semmiképpen ne fogyasszon. Visszatetsző lenne az alkoholos lehelet, továbbá az alkohol csökkenti az érzéstelenítő hatását.
A kezelőorvost tájékoztatni kell a betegségeiről, esetleges gyógyszerérzékenységéről, mert komplikációt okozhat ezek elhallgatása.
Foghúzás közben a beteg viselkedjék fegyelmezetten, figyeljen az orvos utasításaira, ha fél, lehetőleg csak a szék bal karfáját szorítsa, a jobb oldali markolászásával esetleg zavarja az orvost.
Foghúzás után néhány óráig kerülje az öblögetést, mert ezzel késlelteti a véralvadást. Alkoholt se igyon, mert az vérzést okoz.
A foghúzást el lehet kerülni az időben történő kezeléssel, a fog betömésével, gyökérkezeléssel, illetve a fogkő rendszeres eltávolításával. A fogakra tapadó szilárd lepedék ugyanis nagyon veszélyes. Ha betelepszik az íny és a fogak közé, lehántolja az ínyt a fogról, elpusztítja a gyökérhártyarostokat, a csontot, károsítja a fog teljes rögzítő rendszerét. Tévhit, hogy a fogkő rögzíti a fogakat, és leszedése kilazítja azokat. Bátran vállalkozzon mindenki az ultrahangos fogkő-eltávolításra, nem jár fájdalommal, megszűnik utána a kellemetlen szájszag, és legfőképp nem kell kihúzni a fogkő miatt kilazult fogakat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás