Kezdőlap / Fogászati betegségek / A rágógumi szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

A rágógumi szerepe a fogszuvasodás megelőzésében

Bár a rágógumi nem tartozik a táplálékokhoz, a fogazatra gyakorolt hatása hosszú ideig vita tárgyát képezte, és sokan a rágógumizást rossz szokásnak tartották.
Az utóbbi években – főleg angolszász kutatók – sokat foglalkoztak a rágógumi rágása által kiváltott fokozott nyálelválasztás esetleges kedvező hatásával a caries kialakulásának meggátlásában.
Megállapították, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi képes a savas plakk semlegesítésére, és a kezdeti szuvas elváltozásokban elősegíti az ásványi
sók újra lerakódását Hosszú távú, a létrejövő cariesredukciót bizonyító kísérleteket elsősorban Finnországban és Kanadában folytattak, melynek során nagyobb gyermekek fogyasztottak több éven át rágógumit.
Eredményeik szerint a xilittartalmú rágógumi rendszeres rágása egyesíti a xilit és a tartós rágás kedvező hatásait, s így alkalmazása akár főétkezések után, akár azok között mindenképpen ajánlható.
A fentiek alapján tehát, a cukormentes rágógumi rágása, a nyálelválasztás fokozása révén, elősegítő tényező lehet a cariesprevencióban.
Az egyes táplálkozási tényezőket és a megelőzés lehetőségeit hazai viszonylatban vizsgálva, a helyzet a következő: Magyarországon az évi egy főre eső cukorfogyasztás – szemben az Egészségügyi Világszervezet által felnőttek számára ajánlott évi 20 kg-mai – az utóbbi években 36-39 kg között volt, a 2-6 éves gyermekek cukorfogyasztása 20 kg/fő! Tehát sürgetően szükséges feladat a cukorfogyasztás csökkentése!
A gyermekek megnövekedett cukorfogyasztásának oka elsősorban az édességfogyasztás gyakoriságának az emelkedése.
Mivel a gyakori, főétkezések között elfogyasztott édesség a legkártékonyabb hatású a fogzománcra, ez is magyarázza a fogszuvasodás hazai emelkedő tendenciáját. Ennek kiküszöbölésére a következő módszerek állnak rendelkezésünkre:
– Megfelelő nevelés és propaganda a tömegkommunikációs eszközök útján az édességfogyasztás csökkentésére.
– A főétkezések között fogyasztott édességekben cukor (szacharóz) helyett cukorpótló szerek alkalmazása, ún. „fogkímélő” édességek gyártása.
– Rendszeres fluoridpreveclció gyermek- és felnőttkorban a fogzománc erősítésére, mely a tápanyagok károsító befolyásával szemben is hatásos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás